İran, raporu yayınladı: Ukrayna uçağının vurulması operatör hatası

İran Havacılık Kurumu, ülkede düşürülen Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağına ilişkin nihai raporunu yayınladı. 

DÜNYA 18.03.2021, 10:13 18.03.2021, 16:32
İran, raporu yayınladı: Ukrayna uçağının vurulması operatör hatası

Raporda verilen bilgilere göre Ukrayna uçağının vurulmasına hava savunma sistemi operatörünün merkeze bilgi vermeden uçağı yanlışlıkla düşman hedefi görüp füzeyi fırlatmasının sebep olduğu kaydedildi.

Operatörün hatası

İran tarafından yayınlanan raporda hava savunma sistemi operatörünün füzeyi fırlattıktan sonra sistemin hareket halindeki hedefe kilitlenerek ikinci füzeyi de fırlattığı kaydedildi.

Yolcu uçağının düşürülmesine ilişkin 139 sayfalık nihai rapor yayınlayan İran Havacılık Kurumu, kule ile uçuş ekibi arasındaki haberleşmenin başarılı olmadığını operatün ise merkezden onay almadan füzeleri ateşlediğini açıkladı.

Kaza anına ait görüntülerde paylaşıldı
 
Kaza anına ait görüntülerde paylaşıldığı raporda Ukrayna’ya ait PS752 sefer sayılı uçağın kalkıştan kısa süre sonra yükselirken kazaya uğradığı, kayıt cihazlarının kaza yerinde bulunmasına rağmen hızlı erişim kaydedicisinin bulunamadığı vurgulandı.

Kazadan sonra Ukrayna temsilcileri ile kara kutuların incelenmesi amacıyla çalışma yapıldığı, ABD yaptırımlarından dolayı da söz konusu teçhizatın elde edilemediği ve bu sebeple de kara kutuların incelenmesi maksadıyla Fransa’ya gönderildiği ayrıca olaya ilişkin kalitesi iyi olan 4 ses kanalının bulunduğu belirtildi.

Öte yandan raporda, uçağa füzelerin isabet etmesi anına ait paylaşılan görüntülerin doğru olduğuna ve görüntüleri çeken kişinin ise güvenlik birimlerince tespit edildiğine dikkat çekildi. Söz konusu görüntüleri çeken şahısın bir inşaat fabrikasında bekçi olarak çalıştığı ve cep telefonu kamerasıyla görüntüleri çektiği açıklandı.

Ukrayna’dan rapora tepki gecikmedi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, İran’ın yayınladığı rapora tepki gösterdi. Kuleba, İran’a 90 sayfalık yorum ve öneri gönderildiğini ancak İran’ın gerçekleri gizlemeye çalıştığını söyledi.

Kuleba, ayrıca İran tarafından gerçekleştirilen incelemenin uluslararası standartların dışında olduğunu belirterek İran’ın gerçekleri ortaya çıkarmaması durumunda ise Ukrayna’nın gerçekleri gün yüzüne çıkartacağını dile getirdi.

Düşürülen uçakta 176 kişi ölmüştü

İran’dan havalandığı sırada düşürülen Ukrayna Hava Yollarına ait "Boeing 737" tipi yolcu uçağında 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Yorumlar (0)