İran Petrol Bakanı: Küresel olarak iş birliği yapmalıyız

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, "Arz fazlası, talep düşüklüğü ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sonu ile ilgili belirsizlik sebebiyle petrol piyasasının küresel iş birliğine ihtiyacı var ve OPEC tek başına petrol piyasası sorununu çözemez" dedi.

DÜNYA 22.04.2020, 15:55 22.04.2020, 17:10
İran Petrol Bakanı: Küresel olarak iş birliği yapmalıyız

İran'da kabine toplantısı sırasında konuşan Zengene, petrol piyasasındaki arzın çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Petrol tüketiminde keskin bir düşüşe neden olan Covid-19 krizi, havacılık endüstrisinin önemli bir kısmının kapatılmasına neden oldu" şeklinde konuştu.

Zengene, ham petrole olan talebin keskin bir şekilde azaldığına işaret ederek, "Yılın ikinci çeyreğine yönelik tahminler, piyasanın arzda 3 milyon varil artışla karşı karşıya kalacağını gösteriyordu. Ancak Covid-19 krizi sonucu bu rakam günlük 14 milyon varile çıktı. Bu da yılın ikinci çeyreğinde 11 milyon varil talep düşüklüğü manasına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Tarihte bir ilk"

Petrol rezervlerinin ve talebinin durumu ile salgının ne zaman sona ereceği konusundaki belirsizliğin fiyatların düşük kalmasına ve problemlerin daha da derinleşmesine yol açtığını söyleyen Zengene, "Brent petrolünün 20 doların altına ve OPEC sepetinin 14.5 dolara düştüğü bu dönem, başka hiçbir zaman görülmemiştir" diye konuştu.

OPEC'in hareketlerinin tek başına yeterli olmadığı ve olmayacağına işaret eden Zengene, OPEC ve OPEC dışı üreticilerin üretimi azaltması gerektiğini, tüm dünyanın salgın ile mücadelede iş birliği yapması gerektiği gibi, petrol piyasasında da iş birliğinin zorunlu olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)