"İran nükleer bombaya sahip olursa Türkiye de ister!"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yeni başkanı seçilen Joe Biden, İran ile yapılan nükleer anlaşmayla ilgileneceğini söyledi. Biden, İran'ın nükleer bombaya sahip olması halinde Türkiye gibi bazı ülkelerin de nükleer bombaya sahip olmayı hedefleyebileceğini ileri sürdü. 

DÜNYA 03.12.2020, 08:30 03.12.2020, 08:34
"İran nükleer bombaya sahip olursa Türkiye de ister!"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yeni başkanı Joe Biden oldu. 2021 yılının Ocak ayında başkanlık koltuğunu devralacak olan Biden, New York Times Gazetesi'ne konuştu. 

Biden, başkanlık döneminde yürüteceği dış politikaya ilişkin bazı ipuçları verdi. 

Donald Trump yönetiminin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini hatırlatan Biden, söz konusu anlaşmaya geri dönüleceğini ama kendilerini zorlu bir dönemin beklediğini söyledi. 

"Bölgeyi istikrarsızlaştırıyor"

Biden, Orta Doğu'yu hassas füzelerin istikrarsız hale getirdiğini belirterek, yine de söz konusu bölgeye istikrar getirebilmek için İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilgilenilmesinin şart olduğunu ifade etti. 

"Türkiye gibi ülkeler de isteyebilir"

İran'ın nükleer bombası olması durumunda Türkiye dâhil bazı ülkelerin de nükleer bombaya sahip olmak isteyebileceğini kaydeden Biden, Orta Doğu'da nükleer kapasitenin artmaması gerektiğine dikkat çekti. 

Biden, bölgeye ilişkin tahminini şöyle özetledi: "Nükleer bombaya sahip olma konusunda Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin de üzerinde olağanüstü bir baskı meydana gelebilir."

"İran'a ilişkin sınırlandırmalar artacak"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a ilişkin sınırlandırmaları artırmak ve uzatmak için çaba harcayacağını belirten Biden, bunu müttefikleriyle ve müzakere yöntemiyle yapacağını ifade etti.

"Yaptırımları yeniden uygulayabiliriz"

Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) füze programını da yeniden değerlendirebileceğini belirterek, ülkesinin gerektiği zaman yaptırımları yeniden uygulayabileceğini ve İran'ın da bunu çok iyi bildiğini söyledi. 

İsrail'in sahip olduğu nükleer silah kapasitesinden uzun bir süredir hiç bahsedilmiyor. Fakat bölgedeki istikrar söz konusu olduğunda yalnızca diğer ülkelerin nükleer silah kapasitesinin önüne geçilmek isteniyor.

Yorumlar (0)