İran lideri Hamaney'den Joe Biden'a 'yaptırım' cevabı

İran lideri Ali Hamaney, ABD yaptırımlarının uygulamadan kaldırılması için uranyum zenginleştirmenin acilen durdurulmasını şart koşan Biden'a cevap olarak, "Şartı belirledik ve geri alınmayacak." dedi.

DÜNYA 08.02.2021, 01:25 08.02.2021, 14:31
İran lideri Hamaney'den Joe Biden'a 'yaptırım' cevabı

İran lideri Ali Hamaney, kişisel Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurana kadar İran'a yaptırımları kaldırmayacaklarını açıklayan ABD Başkanı Biden'a yanıt verdi.

"Geri alınmayacak"

İran lideri, "Şartı belirledik ve geri alınmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Hamaney ayrıca, "Amerika Birleşik Devletleri sonrası dönem başladı." paylaşımında bulundu.

Biden, "Ülkemiz, İran'ı müzakere masasına getirmek için yaptırımları uygulamadan kaldıracak mı?" şeklinde yöneltilen suale, "Hayır. Önce İran'ın uranyum zenginleştirme uygulamasına son vermesi lazım." cevabını vermişti.

Hamaney ise İran'ın nükleer anlaşmadan kaynaklanan sözleri yerine getirmesi için önce ABD'nin tüm yaptırımları uygulamadan kaldırması gerektiğini dile getirmişti.

İran ile 6 ülke arasında nükleer anlaşma

İran ile Çin, ABD, Fransa, Rusya, Almanya ve İngiltere arasında 2015 yılında Tahran'ın nükleer çalışmalarının denetim altına alındığı ve düzenlendiği bir anlaşmanın altına imza atmıştı.

2016 yılında Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin akabinde ABD, 8 Mayıs 2018 tarihinde anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a tekrar yaptırım uygulamaya başlamıştı.

İran da söz konusu yaptırımlara karşılık vererek, 5 Ocak 2020 tarihinde anlaşmadaki taahhütlerini bütünüyle durdurmuş ve yüksek seviyede uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde göreve gelen Joe Biden yönetimi, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi durumunda, anlaşmaya geri döneceklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0)