"İran'la ilerleme katediyoruz"

Uluslararası Atomik Enerji Ajansı (UAEA), yoğun temasların ardından İran’ın Birleşmiş Milletler gözlemcisiyle iş birliğini artırdığını belirtti.

DÜNYA 04.10.2019, 14:11
"İran'la ilerleme katediyoruz"

Reuters’in haberine göre UAEA, geçtiğimiz Eylül ayında Tahran’la temasa geçti ve İran’ın kendilerine ilettiği nükleer enerji teminatları hakkında endişeleri bulunduğunu belirtti.

İran’ın bir süredir UAEA görevlilerini ve teminatlarını görmezden geldiği hakkındaki endişeler, Tahran’da bir fabrikanın çevresinde bulunan uranyum partikülleri ile zirve yapmıştı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya göre bu fabrika bir “gizli atomik atölye” olarak adlandırılmıştı, ancak İran fabrikanın halı yıkama fabrikası olduğunu söyleyerek iddiaları geçiştirmişti.

UAEA Şefi Yukiya Amano’nun geçtiğimiz Temmuz’daki vefatından sonra geçici olarak şeflik konumuna getirilen Cornel Feruta, en son temasların ardından kayda değer bir ilerleme olduğunu söyledi.

Feruta muhabirlere “Sizinle görüştüğüm esnada bile İran’la temaslarımız devam etmekte.” dedi ve detaylara girmekten kaçınsa da şu anki temasların Eylül ayındaki görüşmelerin devamı olduğunu söyledi.

Feruta, “İçinde bulunduğumuz görüşmeler devam eden bir süreç, şimdiden sonunun nasıl olacağını söyleyemem. Bahsetmemiz gereken tüm konular hakkında henüz görüşmüş değiliz ancak doğru yönde adımlar atmaya devam ediyoruz.” diyerek İran’la görüşmelerde iyi yöndeki ilerlemeleri vurguladı.

UAEA ile görüşmelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen İran, AB, ABD, Rusya ve Çin’le imzalanan nükleer programına ilişkin ortak geniş aksiyon planı (JCPOA) ihlâl etmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın yeteri kadar kapsamlı olmadığını ve İran’a büyük tavizler verildiğini iddia ederek geçtiğimiz Mayıs ayında anlaşmadan tek taraflı çekilmişti; bunun üzerine İran da anlaşma öncesi aktivitelerine geri döneceğini bildirmişti.

Yorumlar (0)