İran kovaladı, İngiliz fırkateyni kaçtı

İran karasularına giren bir İngiliz fırkateyninin, İran Devrim Muhafızları tarafından bölgeden uzaklaştırılmasına ait görüntüler ortaya çıktı.

DÜNYA 10.08.2019, 16:51 10.08.2019, 16:53

İran medyası, İngiliz ticaret gemisine eşlik eden ve İran karasularına giren bir İngiliz fırkateyninin İran Devrim Muhafızları tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. 

Geminin Basra Körfezinin doğusunda, Hürmüz Boğazı'nın girişi yakınında Ebu Musa Adası çevresinde fark edildiği ve İran Devrim Muhafızları tarafından bölgeden uzaklaştırıldığı duyuruldu.

İran medyası, İngiliz fırkateyninin İran hücumbotları tarafından uzaklaştırıldığını kaydederek, o anlara ait olduğu ileri sürülen görüntüleri yayınladı.

İngiltere ile İran arasındaki tanker krizi

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankeri Grace 1'i alıkoymuştu.

İranlı yetkililer, Grace 1 tankerinin bırakılmasını istemiş, bırakılmaması durumunda misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi'nin, 19 Temmuz'da İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatması daha da gerginliğe neden olmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı petrol tankeri Steno Impero'yu, Hürmüz Boğazı'ndan geçişinde denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu ilan ederek misillemesini yapmıştı.

Hem Londra hem de Tahran, karşılıklı olarak birbirlerini "korsanlıkla" suçluyor.

Yorumlar (0)