İran: Kara kutunun incelenmesi aylarca sürebilir!

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin, "Kara kutusunun incelenmesi aylarca sürebilir." dedi.

DÜNYA 10.01.2020, 11:39
İran: Kara kutunun incelenmesi aylarca sürebilir!

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, 8 Ocak günü İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Kara kutunun incelenmesinin aylarca sürebileceğini belirten Abibzade, "Bu olay çok büyük. Soruşturma 1-2 yıl sürebilir." dedi. 

Ne olmuştu?

Dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de teknik arıza sebebiyle düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

Öte yandan, uçağın düşürülmüş olabileceğine ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi, düşen uçağa bomba veya füze isabet etmiş olabileceğini bildirmişti. Ayrıca, uçağın içinde terörist bir saldırı düzenlenmesi olasılığının araştırılacağı kaydedilmişti.

Peş peşe açıklamalar gelmişti

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, "Eğer roket ya da füze isabet etseydi uçağın o anda patlaması gerekirdi. Dolayısıyla uçak dönüşe geçemezdi. Oysa pilot, uçağı kontrol edebilmek ve düşmekten kurtarmak için havalimanına dönmeye çalışıyordu." demişti.

ABD Başkanı Donald Trump, "Çok trajik bir olay. Çok zorlu bir bölgede uçuyordu ve birileri hata yapmış olabilir. İdeal olan kara kutunun Boeing'e verilmesi. Başka ülkeye de verebilirler. Çok kötü bir şey olduğuna yönelik bir hissiyatım var. Bazıları yaşanan şeyin mekanik bir arıza olduğunu söylüyor, ben böyle olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Ukrayna uçağı karadan havaya bir İran füzesi tarafından düşürüldü ancak bu kasıtsız olabilir." açıklamasını yapmıştı. Trudeau, füzenin tipi veya uçağı nasıl vurduğuna ilişkin henüz bilgi sahibi olmadıklarını ancak uçağın bir füze tarafından vurulduğundan emin olduklarını söylemişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da "Elde ettiğimiz bilgiler Ukrayna uçağının İran tarafından düşürüldüğünü gösteriyor." demişti. 
 

Yorumlar (0)