İran ile Çin 25 yıllık iş birliği antlaşması imzaladı, İran halkı protesto etti 

İran ile Çin Dışişleri Bakanları Tahran’da 25 yıllık iş birliği antlaşması imzaladı. Antlaşmanın imzalandığı sırada Tahran halkı protesto gösterileri düzenledi. 

DÜNYA 30.03.2021, 12:03 30.03.2021, 13:54
İran ile Çin 25 yıllık iş birliği antlaşması imzaladı, İran halkı protesto etti 

İran’ın başkenti Tahran’da bir araya gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 2015 senesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in teklif ettiği “iş birliği” antlaşmasını imzaladıklarını duyurdu.

İki ülke arasındaki teknolojik, siyasi ve ekonomik alanlarda kalkınmayı ve birlikteliği simgeleyen bu antlaşmanın ayrıntıları ise henüz bilinmiyor.

2015 senesinde teklifi yapılan antlaşmayı 4 sene boyunca düşünen İran hükümeti, 2019 senesinde Çin’i ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında antlaşmaya olumlu baktıklarını belirtmişti. Tahran yönetimi, antlaşma için yaptıkları çalışmayı o dönemde Pekin yönetimine sunmuştu.



Dün akşam Tahran’a geldi, bugün antlaşmayı imzaladı

Dün akşam saatlerinde Tahran’a gelen Çin Dışişleri Bakanı, bu sabah İran dini lideri Hamaney, Hamaney'in Danışmanı Laricani ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. 

Ruhani, görüşme sonrasında, ABD’nin İran’a yaptırım uyguladığı dönemde Pekin yönetiminin bunu kınadığını ve İran’a destek verdiğini, bu sebeple de Çin’e teşekkür ettiklerini belirtti. 

İranlılar durumdan hoşnut değil



İran halkı, antlaşmanın imzalandığı saatlerde meclisin önünde toplandı. Yaklaşık 200 kişinin toplandığı eylemde “İran satılık değildir”, “vatanı satanlara ölüm” gibi sloganlar atıldı.

İsfahan ve Elburz eyaletlerinde de valilik önünde toplanan kalabalık, “Savaşacağız ve İran’ı geri alacağız” cümleleriyle protestolarını sürdürdü.

Sosyal medyaya yansıyan protesto görüntülerinde, Covid-19 önlemlerinin hiçe sayıldığı görüldü.

Yalnızca İran’da değil Avustralya Sidney’de de protestolar yapıldı. Avustralya’da yaşayan İranlılar, Çin Konsolosluğu önünde toplanarak çeşitli sloganlar attı. 

Yorumlar (0)