"İran ile ABD arasında diyalog zor"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Umman Körfezi'nde ABD ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin, "Şu anda mümkün olan herhangi bir diyalog mekanizması görmüyoruz." dedi.

DÜNYA 14.06.2019, 21:50
"İran ile ABD arasında diyalog zor"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arap Devletleri Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ile New York'taki BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalar yaptı.

Umman Körfezi'nde ABD ile İran arasındaki gerilimde tarafların anlaşması durumunda ara buluculuğu üstlenmeye hazır olduklarını kaydeden Guterres, "Ancak şu anda mümkün olan herhangi bir diyalog mekanizması görmüyoruz." diye konuştu.

"BM Genel Sekreteri'nin soruşturma hakkı yok. Sadece BM Güvenlik Konseyi soruşturma açabilir." diyen Guterres, İran ve ABD arasında artan gerilimde tarafların anlaşması halinde ara buluculuğu üstlenmeye hazır olduklarını belirtti. 

Guterres, dün BMGK'de yaptığı açıklamada, "Eğer ortada dünyanın bedelini ödemeyeceği bir şey varsa o da Körfez bölgesindeki büyük bir çatışmadır." demişti.

PETROL TANKERLERİNİN SAHİBİ KONUŞTU

UMMAN KÖRFEZİ'NDE NE OLUYOR?

Umman Körfezi'nde seyreden "Front Altair" ve "Kokuka Courageous" adlı petrol tankerleri dün saldırıya uğradıkları gerekçesiyle ABD Donanması'na yardım çağrısı yapmıştı.

Singapur ve Tayland'a petrol ürünleri taşıyan Kokuka Courageous, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında uğradığı saldırıda aldığı iki darbeyle zarar görmüş, 21 kişilik mürettebatı tahliye edilmişti.

ABD, saldırıyla ilgili İran'ı suçlamıştı. Washington yönetimi, İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tanker gemisinden patlamamış mayınları topladığı iddiasına ilişkin görüntüleri yayımlamıştı.

Yorumlar (0)