İran'ı vurmak için izin mi alacağım!

ABD Başkanı Donald Trump'a göre İran'a saldırı için Kongrenin onayına ihtiyacı yok!

DÜNYA 25.06.2019, 10:00
İran'ı vurmak için izin mi alacağım!

İran'la artan gerilim konusunda Kongreyi düzenli olarak bilgilendirdiğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, fakat İran'ı hedef alacak muhtemel bir saldırı için Kongrenin onayına ihtiyacı olmadığını ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, The Hill internet sitesine verdiği röportajda Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasındaki gerilimini yorumladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongrenin onayını almadan İran'a yönelik herhangi bir saldırı yapma yetkisine sahip olup olmadığı şeklindeki soruya "Evet, buna yetkim var." cevabını verdi.

"Kongreyi bilgilendirmek zorunda değilim"

"İran konusunda ne yaptığımızla ilgili Kongreyi sürekli bilgilendiriyoruz, sanıyorum bunu da takdir ediyorlar. Onları güncel tutmak istiyorum ama yasal olarak bunu yapmak zorunda değilim. Bu sadece bilgilendirmedir. İran'ı vurmak için izne gerek yok." ifadesini kullanan ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'nin "Trump İran'ı vurmadan önce bizden yetki istemeli." şeklindeki açıklamasına ise, "Buna katılmıyorum; birçok insan buna katılmıyor." karşılığını verdi.

"Havadan vurma emrini vermeye çok yakındım"

İran'a yönelik bir hava saldırısına onay vermeye çok yakın olduğunu anlatan ABD Başkanı Donald Trump, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bana verilen 'çok sayıda insanın öleceği' bilgisi üzerine, daha sonra bunu yapmamaya karar verdim. Bu kararı bir noktada verecektim ve sonra yapmamaya karar verdim çünkü gerçekten orantılı olmayacaktı."

Ameriak Birleşik Devletleri (ABD) ile İran arasındaki tansiyon artarken Kongredeki Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Tahran'a karşı herhangi bir askeri eyleme geçmeden önce Kongreden onay alması gerektiği görüşünü savunuyor.

Geçen hafta Ameriak Birleşik Devletleri (ABD)'ne ait bir insansız hava aracının (İHA) İran tarafından düşürülmesi sonrasında ABD ile İran arasındaki ipler iyice gerilmiş, Amerika Başkanı Donald Trump dün imzaladığı bir başkanlık kararnamesiyle İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney'i yaptırım listesine koymuştu.

Yorumlar (0)