İran hükümeti, DEAŞ üzerinden ABD’yi suçladı 

İran hükümeti terör örgütü DEAŞ’a destek verip güçlendirdiği gerekçesiyle ABD’yi suçladı.

DÜNYA 27.02.2021, 17:53 28.02.2021, 14:25
İran hükümeti, DEAŞ üzerinden ABD’yi suçladı 

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani yaptığı açıklamada, ABD'yi Ortadoğu’da DEAŞ’ı yeniden canlandırmaya çalışmakla suçlayarak, "İran ve terör ile mücadele veren bölgedeki diğer ülkeler, terör faaliyetlerinin yeniden canlanmasına izin vermeyecekler" dedi.

Tahran'a sürpriz bir ziyarette bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'i ile görüşen Ali Şemhani, gerçekleşen ikili görüşmede ABD'nin Suriye'de İran destekli gruplara yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısına tepki gösterdi.

“DAEŞ terör örgütünün yeniden güçlenmesine neden oluyor.”

ABD'nin bölgede gerçekleştirdiği bu saldırıların DAEŞ terör örgütünün yeniden güçlenmesine neden olduğuna vurgu yapan Ali Şemhani, “Irak Meclisinin yabancı güçlerin ülkeden çıkartılmasına yönelik aldığı kararı uygulamada gecikmesi, bölgede gerilimi tırmandırmakta ve krize neden olmaktadır" diye konuştu. 

İran ve bölgede terör ile mücadele eden diğer ülkelerin, terör faaliyetlerinin yeniden canlanmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Şemhani, Irak'ta istikrar ve güvenliğin sağlanmasının İran için önemli olduğunu kaydetti.
Şemhani, "Irak'ta bugün var olan güvenlik, siyasi, askeri ve dini yetkililerin aralarındaki iş birliğinden kaynaklanıyor. Bunun korunması ve desteklenmesi gerekmektedir" dedi.

“Bölgesel işbirliği şart”

Bölgesel iş birliğine vurgu yapan Iraklı Bakan Hüseyin ise görüşmede, terörle mücadele eden Bağdat yönetimi için ekonomik refah ve güvenliğin önemine değindi. Bağdat yönetiminin İran'a olan doğal gaz ve elektrik borçlarının ödenmesine ilişkin mevcut engellerin kalktığına dikkat çeken Hüseyin, iki ülke arasında geliştirilen mali ödeme mekanizmasının kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi.
 

Yorumlar (0)