İran etrafındaki ABD kuvvetlerinin durumu ne?

İran, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından intikam yemini ettiğini açıkladı. İran, ülkenin yarısının savaşa hazır olduğunu açıkladı. Peki, ABD’nin bölgedeki askerî gücü nedir? ABD’nin orta doğudaki üslerinde kaç asker var?

DÜNYA 07.01.2020, 17:50 08.01.2020, 00:22
İran etrafındaki ABD kuvvetlerinin durumu ne?

İran, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından intikam yemini etti. İran’ı büyük öfkeye boğan bu saldırının ardından İran’ın ve ABD’nin bölgedeki askerî gücü merak edildi. İran’ın en büyük gücünün balistik füzeleri olduğu biliniyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından İran kanadında büyük öfkeye neden oldu.
Olaylar karşısında çatışmaya yönelik tehditler giderek kızıştı. Orta doğuda bulunan Amerikan üsleri, tesisleri ve limanlarında mesai artırıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 4 Ocak tariginde bölgeye ilave 3 bin 500 asker göndereceğini açıkladı.

Peki, bölgede hedef olma ihtimali olan veya ABD tarafından olası savaş durumunda kullanılabilecek noktalar nerelerde konuşlanıyor? ABD üslerinde kaç asker görev yapıyor?

Bölgedeki üslerinde ve gemilerinde on binlerce askeri personelin görev yaptığı ABD, askeri harekatlarını yapabilmek için ilgili anlaşmalara sahip.

ABD’nin askerî varlığının bulunduğu ülkeler sırasıyla Kuveyt, Katar, Bahreyn, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suriye, Ürdün, Umman ve Irak.

Kuveyt’te 13 bin ABD askeri

ABD’nin Körfez’de en çok bulundurduğu asker Kuveyt’te bulunuyor. Kuveyt, “NATO dışında ABD müttefiki” statüsüne sahip bir ülke. ABD ve Kuveyt arasında 1991’deki Körfez Savaşı’ndan bu yana Savunma İşbirliği Anlaşması sürdürülüyor. Suudi Arabistan ve Irak arasında bulunan 4 milyon nüfuslu ülkede 13 bin ABD askeri yer alıyor.

Katar’da 13 bin ABD askeri

Katar, ABD'nin bölgede sahip olduğu en büyük askeri üs olan El-Udeyd Hava Üssü’nün ev sahipliğini yapıyor. Doha yönetimi, üssü 1996 yılında 1 milyar Dolar'a inşa etti. Üssün 2018 yılında iyileştirilmesi için 1,8 milyar Dolar maliyeti planı açıklandı. Katar, bölgedeki diğer ülkelerle sorun yaşadığı biliniyor. Sorun yaşadığı ülkelerin başını ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan çekiyor.

Bahreyn’de 7 bin ABD askeri

ABD, Bahreyn'de orta doğu'daki en büyük deniz gücü olan 5. Filo'nun sahibi, yaklaşık 1,5 milyon nüfusu barındıran ada ülke Suudi Arabistan’la da müttefik olduğu biliniyor.
5. Filo'nun operasyon alanları ise sırasıyla şöyle: Hürmüz Boğazı, Süveyş Kanalı ve Babu'l Mendeb Boğazı, Basra Körfezi, Umman Körfezi, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu.
Bahreyn yönetimi ayrıca Trump'ın İran'a karşı sert gösterdiği faaliyeti savunuyor. Bahreyn yönetiminin 2011 yılındaki Şii ayaklanmasını sert şekilde bastırmasından dolayı İran ile ilişkileri kopma noktasına gelmişti.

Irak’ta 6 bin ABD askeri

ABD’li yetkililer Irak’ta ne kadar asker bulundurduğunu net sayıyla ifade etmiyor. Bağdat’ın kapalı diplomatik alanı olan Yeşil Bölge ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Kasım ayında ABD birliklerini ziyaret ettiği Esad Hava Üssü de dâhil olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 6 bin asker bulunuyor.
Dışişleri Bakanlığı 4 Ocak tarihinde tüm ABD vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini emretti. Dışişleri Bakanlığı’nın emir bildirisinden bir gün sonra ABD birliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge ve Balad hava üssüne roketli saldırı düzenlendi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 5 bin ABD askeri

Hürmüz Boğazı yakınındaki Birleşik Arap Emirlikleri de tanker krizlerinin bir parçası. ABD ve Suudi Arabistan'ın müttefiki olan ülkede 5 bin civarında ABD askeri yer alıyor. Son dönemlerde artan gerilimler üzerine ülke yönetimi İran ile uzlaşmacı politikalar üretme adımları attı.

Ürdün’de 3 bin ABD askeri

Irak, Suriye, Suudi Arabistan ve İsrail ile sınır komşusu olan Ürdün, ABD'nin bölgedeki önemli stratejik üslerinin ev sahibi olarak biliniyor. Bölgede 3 bin kadar askeri bulunuyor.

Suudi Arabistan’ta 3 bin ABD askeri

ABD'nin Suudi Arabistan'da bulunan üslerinde 3 bin askerin olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan ve İran arasında Yemen tansiyonunun artıyor. Dönemde ABD geçtiğimiz yıl Ekim ayında bu ülkeye daha fazla asker göndereceğini bildirdi. ABD’li Washington yönetimi İran'ı Suudi Arabistan'daki petrol ve gaz tesislerine saldırmakla suçluyor.

Suriye’de 800 ABD askeri

Trump yönetimi 2019’un Ekim ayında Suriye'den askerlerini çekmesinin ardından geride yaklaşık 800 kişilik bir ekip bıraktı. O dönemlerde bu ülkedeki Amerikan askeri sayısı 2 bindi. Suriye-Ürdün sınırındaki Tanf üssü bölgedeki en riskli yerlerden biri olduğu biliniyor. Zira üssün yakınlarında İranlı ve İran destekli birliklerin olduğu da biliniyor.

Afganistan’da 14 bin ABD askeri

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu, yaklaşık 14 bin Amerikan askerinin bulunduğu ülkenin "ABD-İran çekişme bölgesi" olacağı konusunda ikaz ediliyor. ABD Başkanı Trump geçtiğimiz yılın Kasım ayında Afganistan'daki Bagram Üssü'ne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)