İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi'den "sertlik" eleştirisi

İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi, Tahran hükümetinin, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolara karşı tutumunu eleştirdi. Hatemi, "Yönetim tarafından her protestonun sertlik ve şiddet karşılanması, problemi daha da büyütüyor" sözlerini kullandı.

DÜNYA 16.11.2022, 07:53 16.11.2022, 17:32
İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi'den "sertlik" eleştirisi

Eski İran Cumhurbaşkanı Hatemi, Tahran hükümetinin,İran'da reformistlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, İran’da Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan gösterilere yönelik Tahran yönetimini eleştirdi.

"İyiye gitme ümidi yoksa kargaşa olur"

İran medyasına göre, Tahran'da gerçekleştirilen bir toplantıda açıklama yapan Hatemi, ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi. Yöneticilerin, halkın kötü hayat şartlarını görmezden gelmelerinin, memnuniyetsizliğini sona erdirmediğini söyleyen Hatemi, "Eğer toplumda iyiye gitme ümidi yoksa halktaki rahatsızlık, kargaşa ve umutsuzluğa neden olacaktır." sözlerini kullandı.

Halkın memnuniyetsizliğinden yabancı güçlerin istifade ederek, huzur ortamını bozma ve protestoları istikrarsızlaştırma çabaları içerisinde olabileceklerine dikkat çeken Hatemi, "Yönetim tarafından her protestonun sertlik ve şiddetle karşılanması, problemi daha da büyütüyor" şeklinde konuştu.

Hatemi şunları söyledi:

"Ülkeyi yıkmak, arzu edilmez ve mümkün de değildir. Fakat mevcut durumun böyle devam etmesi, toplumsal çöküşün zeminini güçlendirmektedir. Kalkınma ve istikrara en az bedel ödeyerek gidilecek çözüm, devlete güvenini kaybetmiş olan toplumun itimadını kazanmaktır. Bu da yapısal reformlarla olur." 
 

Tahran’da neler oluyor?

13 Eylül'de Tahran'da "ahlak polisi" olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve ardından fenalaşarak hastaneye götürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi, İran’da infiale yol açmıştı.

17 Eylül'de Amini'nin, memleketi Sakkız şehrindeki cenaze töreninin ardından başlayan gösteriler ülkenin pek çok kentine yayılmıştı. Gösterilerdeki can kaybına yönelik resmi makamlardan net bilgi gelmedi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise, Amini'nin ölümünün ardından başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısının 300'ü aştığını açıkladı.

Gösterilerde yaşanan olaylarda 40'tan fazla emniyet görevlisinin de yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Yorumlar (0)