İran, “Doğu’nun NATO’suna” tam üyelik kazandı 

İran Cumhurbaşkanı Reisi, “itici güç” olarak tanımladığı Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik aldıklarını duyurdu. 

DÜNYA 17.09.2021, 17:33
İran, “Doğu’nun NATO’suna” tam üyelik kazandı 

“Doğu’nun NATO’su” olarak bilinen ve bölge için büyük öneme sahip olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) son üyesi olarak İran’ı seçti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen ŞİÖ 21. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı ve burada yaptığı konuşmada ülkesinin, ŞİÖ’ye tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı. 



Tahran artık örgütün daimi üyesi 

“Bölgesel düzeyde gerçek barış ve iş birliğini sağlamak için birkaç fırsattan biri olan bu önemli ve etkili toplantıya katılmaktan memnuniyet duyuyorum. İran’ın daimi üyeliği vesilesiyle tüm üye ülkelere samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Dünyada, uluslararası sistemin kutuplaşması ve bağımsız devletler lehine gücün yeniden dağılımı konusunda değişiklikler meydana gelmektedir. ŞİÖ de bu konuda siyasi, ekonomik, demografik değerlere sahip bir örgüt ve küresel çok taraflılık için itici bir güçtür. İran dış politikası, uluslararası kuruluşlara aktif katılım, karşılıklı saygı, iş birliği ve çok taraflılık üzerine kuruludur. Dünya, artık yeni bir döneme girmiştir. Hegemonya ve tek taraflılık ortadan kalkmaya başlamıştır. Uluslararası sistemdeki güç, bağımsız devletler lehine değişmektedir.” 



Şanghay İşbirliği Örgütü 

ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü), “Şangay Beşlisi” ismiyle 1996 senesinde Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan temsilcilerinin Çin’in Şangay kentinde bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bu kuruluşta etkili olan “Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması” imzalanmış ve Beşli’nin kurulduğu resmen ilan edilmiştir.  

2001 senesinde bu topluluğa Özbekistan da katılmış ve topluluk ismi “Şangay İşbirliği Örgütü” olarak değiştirilmiştir. İzleyen yıllarda da Pakistan ve Hindistan, ŞİÖ’ye tam üye olarak alınmıştır. Doğu’nun NATO’su olarak bilinen ŞİÖ’de gözlemci ülkeler olarak Belarus, Moğolistan ve Afganistan bulunmaktadır. 

Şanghay İşbirliği Örgütü, üye ülkeler arasında ekonomik, askeri ve kültürel iş birliğini sağlamayı ve özellikle de güvenlik konusunda bölgede ortaklık geliştirmeyi amaçlamaktadır. 

Yorumlar (0)