İran doğruladı! Füzeyi ateşledik

İran, balistik füze denemelerinin ülkenin savunma ihtiyaçları çerçevesinde 'normal bir faaliyet' olduğunu açıkladı.

DÜNYA 27.07.2019, 17:30 27.07.2019, 17:34
İran doğruladı! Füzeyi ateşledik

İran Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi, İran'ın balistik füze denemesi yaptığını doğrulayarak, bunun savunma ihtiyaçları çerçevesinde 'normal bir faaliyet' olduğunu bildirdi. 

Yetkili, "İran'ın füze gücü tamamen savunma amaçlıdır ve hiçbir ülkeye karşı değildir. İran'ın toprak bütünlüğüne yönelik muhtemel bir saldırıya cevaptır. İran'ın kendini savunmak için dünyanın hiçbir gücünün iznine ihtiyacı yoktur. İran'ı savunmak, devletin ve silahlı kuvvetlerin asli görevidir." dedi. 

Şahab-3 füzesi ülkenin güneyinden fırlatıldı

Amerikan CNN televizyonu, dün ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran'ın orta menzilli balistik füze denemesinde bulunduğunu duyurmuştu. 

Fırlatılan Şahab-3 füzesinin ülkenin güneyinden fırlatıldığı ve 965 kilometre mesafe katederek başkent Tahran yakınlarında bulunan bir çöle düştüğü bildirilmişti.

Söz konusu bakanlık yetkilisi, Şahab-3 füzesinin ABD üslerine bir tehdit niteliğinde olmadığını ancak İran'ın bu tür denemelerle balistik füzelerinin menzilini ve isabet oranını artırmayı amaçladığını kaydetmişti. 

Diğer bir yandan, ABD'nin Fox News televizyonuna konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı üst düzey yetkili de "İran'dan roket fırlatıldığının farkındayız ancak şu anda daha fazla yorum yok." demişti. 

Balistik füze programı Tahran'ın 'kırmızı çizgisi'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 20 Temmuz 2015 tarihinde kabul edilen ve nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı karar, İran'a nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyete girişmeme çağrısında bulunuyor. Tahran yönetimi de söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını iddia ediyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri, İran'ın balistik füze faaliyetlerinin, nükleer silah başlığı taşıma kapasitesine sahip füzeler geliştirme çabalarıyla ilgili olabileceğinden kaygı duyuyor. Bu nedenle, Tahran yönetimine balistik füze programını müzakere etme çağrısında bulunuluyor. İran yönetimi de balistik füze programının Tahran'ın 'kırmızı çizgisi' olduğunu vurgulayarak müzakere taleplerini kabul etmiyor. 

Yorumlar (0)