İran Dışişleri Bakanı Zarif "Müzakereye hazırız"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, tüm bölge ülkelerini müzakereye çağırdı. Hürmüz Barış Harekâtı gündeme getirildi.

DÜNYA 02.12.2019, 18:38 02.12.2019, 20:19
İran Dışişleri Bakanı Zarif "Müzakereye hazırız"

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, müzakere için hazır olduklarını ve bunun için de güçlü bir iradeye sahip olduklarını söyledi. Bakan Zarif planladıkları “Hürmüz Barış Harekâtı’yla” bölge ülke ülkelerinde yapılacak müzakere için elini güçlü tutmak istiyor.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yazılı açıklamaya göre, Başkent Tahran’da Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik, siyasî, bilimsel ve teknolojik konulardaki ilişkilerde karşılıklı görüş bildirildi ve birlikte hareket edebilecekleri planların üzerinde duruldu.

Ortadoğu’da tüm gerginliklerin azaltılmasının gerektiği konuşuldu


Basra Körfezi

Bakan Zarif, görüşmede Umman ve İran arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zarif, başta Yemen’de olmak üzere bölgedeki tüm gerginliklerin azaltılması gerektiğini ifade etti.

Zarif, İran’ın tüm bölge ülkeleriyle müzakere için güçlü bir iradeye sahip olduğunu, "İran, bölgede gerginliğin düşürülmesi için iyi niyetle ortaya konulacak her davranışı ve inisiyatifi olumlu karşılamaktadır ve bu konuda yardımcı olacaktır. İran, tüm bölge ülkeleriyle müzakere için güçlü bir iradeye sahiptir. Hürmüz Barış Girişimi planı da bu doğrultuda sunulmuş bir öneridir" sözleriyle ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı “İran - ABD gerginliğini azaltma rolündeki figür”


Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, Tahran ve Washington arasında ara bulculuk yapmak üzere sürekli mekik dokuyucu bir diplomat olma özelliğine sahip. Alevi, son 9 aydaki Tahran ziyaretinin 3’üncüsünü bugün gerçekleştirdi.

İran Cumhrubaşkanı Hasan Ruhani, Ekim ayında Birleşmiş Milletler 74’üncü Genel Kurulunda “Hürmüz Barış Harekâtı” planını açıklamıştı. Planın hedefinin ise Basra Körfezi’ne kıyısı olan tüm ülkelerde barış, istikrar ve refah seviyelerini artırmak var.

Neden Hürmüz Barış Harekâtı?

Hürmüz, sadece Basra körfezindeki boğazın adı değil aynı zamanda eski İran takviminde güneş yılı anlamına geliyor. Hürmüz Barış Harekâtı ile bölgeye yeniden güneş doğacağı ve bunun ana aktörünün de İran olacağı ifadesi manidar bir şekilde vurgulanıyor.

Yorumlar (0)