İran'dan yeni açıklama: Ölü sayısı 5 bine ulaşabilirdi!

İran Devrim Muhafızları Uzay ve Havacılık Komutanı Emir Ali Hacızade, Irak'taki ABD üslerinin vurulmasına ilişkin, "Operasyonu ilk etapta 500 kişinin öleceği şekilde tırmandırabilirdik ve karşılık verselerdi, ikinci ve üçüncü etaplarda can kayıpları 4000-5000'e ulaşabilirdi." dedi. 

DÜNYA 10.01.2020, 09:34
İran'dan yeni açıklama: Ölü sayısı 5 bine ulaşabilirdi!

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin 3 Ocak günü ABD'nin operasyonu sonucu öldürülmesi ve misilleme olarak Irak'taki ABD üslerinin vurulmasının ardından bölgedeki gerginlik sürüyor.

İran Devrim Muhafızları Uzay ve Havacılık Komutanı Emir Ali Hacızade, Irak'taki ABD üslerine düzenlenen füze saldırısına ilişkin yeni bir açıklamada bulundu. 

ABD'nin en önemli üslerinden birine "Şehit Süleymani Operasyonu" kod adıyla gerçekleştirilen füze saldırılarının, bölge çapında sürecek büyük bir operasyonun başlangıcı olduğunu belirten Hacızade, "Biz kimseyi öldürmeyi amaçlamadık, amaçlasaydık asker konuşlanma merkezlerini hedef alırdık, aslında düşmanın askeri aygıtına darbe indirmeye niyet ettik." ifadelerini kullandı.

"Onlarca kişi öldü ya da yaralandı"

Hacızade, yüzlerce füzeyi fırlatmaya hazırlıklı olunmasına rağmen Irak'ta bulunan üslere 13 füze atıldığını kaydederek, "Kimseyi öldürmek istemememize rağmen onlarca kişi öldü ya da yaralandı. Operasyonu ilk etapta 500 kişinin öleceği şekilde tırmandırabilirdik ve karşılık verselerdi, ikinci ve üçüncü etaplarda can kayıpları 4 bin- 5 bine ulaşabilirdi." diye konuştu.

"Komuta merkezini yok ederek amacımıza ulaştık"

Bunun yerine düşmanın komuta ve kontrol merkezini vurmayı hedeflediklerine dikkat çeken Hacızade, "Ayn el Esad üssündeki merkezi komuta merkezini yok ederek amacımıza ulaştık." dedi. 

"Kırmızı alarmda olmalarına rağmen başarısız oldular"

Hacızade, ABD güçlerinin Kasım Süleymani suikastı sonrası kırmızı alarmda olmalarına ve 12 insansız hava aracı ve birkaç pilotlu uçağın Ayn el Esad üssü üzerinde keşif görevinde bulunmasına rağmen operasyona yanıt vermekte başarısız olduklarını belirterek, "Operasyonun ardından ABD ordusu en az 9 sorti yaptı, yaralıları Ürdün ve İsrail'e götürdü. Chinook helikopterleri, yaralı Amerikalıları Bağdat'taki ABD hastanesine nakletti." açıklamasını yaptı.

"Büyük bir siber saldırı düzenledik"

Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak düzenlenen füze saldırısını "İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ABD ordusuna ateş açılmasının sorumluluğunun bir ülke tarafından üstlenilmesinin başka eşi benzeri yok" olarak değerlendiren Hacızade, "Füze saldırısının ardından büyük bir siber (elektronik) saldırı düzenledik. Bunun sonucunda ABD güçlerinin tüm insansız hava araçları operasyon dışı kaldı. Böylece ABD güçlerine büyük bir psikolojik darbe indirildi." şeklinde konuştu.

"Hükümetlerin de benzer girişimlerde bulunmasını umuyoruz"

Hacızade, "Biz şehitlerimizin kanına değer biçemeyiz. ABD üslerini vurmak, uçaklarını düşürmek ve hatta bizzat (ABD Başkanı Donald) Trump'ı öldürmek, şehit edilen Süleymani'ye eşdeğer bir tazminat olmazdı." dedi.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in suikastın ardından yaptığı açıklamayı anımsatan Hacızade, "ABD'nin ödeyeceği gerçek kan parası bölgeden tümüyle çıkarılması olacaktır." ifadesini kullandı.

Hacızade, suikastın ardından tüm bölgesel uluslar ve direniş gruplarının Amerikalıları çıkarma çabalarına katılacaklarını belirterek, "Hükümetlerin de benzeri girişimlerde bulunmasını umuyoruz." diye ekledi.

Yorumlar (0)