İran'dan yaptırım tepkisi: "Aklını yitirdi"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ABD tarafından yaptırım listesine alınmasına ilişkin, "Düşmanımız (ABD) öyle acze düştü ki akıl ve düşünme yetisini yitirdi." dedi.

DÜNYA 01.08.2019, 12:28 01.08.2019, 12:32
İran'dan yaptırım tepkisi: "Aklını yitirdi"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ABD tarafından yaptırım listesine alınmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ruhani, Tebriz'de katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, "(ABD) Çocukça bir iş yapmıştır. Hem İran'la müzakere yapmak istediklerini söylüyorlar, hem de Dışişleri Bakanı'na yaptırım uyguluyorlar." dedi. 

Müzakere yolunun Dışişleri Bakanlığından geçtiğine dikkat çeken Ruhani, "Müzakere için başka bir yol yok. Diplomasi bakanlığı Dışişleri Bakanlığıdır. Düşmanımız (ABD) öyle acze düştü ki akıl ve düşünme yetisini yitirdi." ifadelerini kullandı.

"Beni tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim"

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nden (OFAC) dün yapılan yazılı açıklamada, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in yaptırım listesine eklendiği belirtilmişti.

Zarif, yaptırım listesine alınmasına şöyle yanıt vermişti:

"ABD'nin beni yaptırım listesine almasının nedeni benim İran'ın dünya genelindeki baş sözcüsü olmam. Gerçek bu kadar mı acı? İran dışında bir mülküm ya da menfaatim olmadığı için yaptırımların ne bana ne de aileme bir etkisi yok. Beni gündeminizde bu kadar büyük bir tehdit olarak gördüğünüz için teşekkür ederim." 

Trump 24 Haziran'da imzalamıştı

ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Hamaney'i de kapsayacak şekilde İran'a yönelik yeni yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesine 24 Haziran'da imza atmıştı.

İran'ın, ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından söz konusu yaptırımların kaçınılmaz olduğunu belirten Trump, "İran'la ya da başka bir ülkeyle çatışmaya girmek istemiyoruz ama şunu söyleyebilirim ki İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)