İran'dan Trump'ın işbirliği teklifine yanıt: İnanılmaz!

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Majid Takht-Ravanchi, ABD Başkanı Donald Trump'ın  işbirliği ve diyalog çağrısını yanıtladı. Ravanchi, yaptırımlar devam ederken yapılan bu teklifi "İnanılmaz" olarak nitelendirdi. 

DÜNYA 09.01.2020, 10:58 09.01.2020, 11:32
İran'dan Trump'ın işbirliği teklifine yanıt: İnanılmaz!

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD'nin operasyonu sonucu öldürülmesine misilleme olarak Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlenmişti.

Bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Ulusa Sesleniş konuşması yapmıştı.

İran'ın düzenlediği saldırıda erken uyarı sistemi sayesinde hiçbir Amerikalı ve Iraklı'nın hayatını kaybetmediğini aktaran Trump, "İran herkes için iyi olan bir hareketle durma kararı aldı, saldırı pozisyonundan çekilmiş görünüyor." demişti. 

"Yeni anlaşma yapılmalı"

Trump, İran'la gerginliğin artırılmasından ziyade yeni bir anlaşmaya odaklanılması gerektiğini belirterek, "İran'la yeni anlaşma yapılmalı, dünya daha barışçıl olmalı. İran büyük bir ülke olabilir. Şiddeti ve nefreti körüklediği sürece Ortadoğu'da barış ve istikrar sağlanamaz. ABD, İran'a cevap vermelidir. Bugün NATO'dan çok daha fazla adım atmasını isteyeceğim. Bizim Orta Doğu petrolüne ihtiyacımız yok." ifadelerini kullanmıştı.

İran'dan ilk yanıt geldi

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Majid Takht-Ravanchi'den Trump'ın bu açıklamalarına yanıt geldi. 

Ravanchi, yaptırımlar devam ederken yapılan bu teklifi "İnanılmaz" olarak nitelendirdi. 

"Daha sert intikam yakında"

İran Devrim Muhafızları komutanından da konuya ilişkin açıklama geldi. Komutan, Irak'ta bulunan ABD hedeflerine yönelik füze saldırısının ardından "Daha sert intikam yakında." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından İsviçre hükümeti aracılığıyla Washington yönetiminden bir mesaj geldiğini ifade etti. 

"ABD'nin mesajına gerekli cevap iletildi." açıklamasını yapan Musevi,  mesajların içeriğine ilişkin bilgi vermedi.

Yorumlar (0)