İran'dan riskli korona hamlesi: Yeniden açılıyor!

İran’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı can kaybı giderek artarken salgın sebebiyle getirilen bazı kısıtlamalar dün kaldırılarak birçok işletme bir ay sonra yeniden açıldı. Ancak bu durumun salgının yayılmasına imkân sağladığı düşünülüyor.

DÜNYA 12.04.2020, 09:38 12.04.2020, 09:51
İran'dan riskli korona hamlesi: Yeniden açılıyor!

İran'da bazı milletvekillerinin salgın nedeniyle ülke genelinde karantina uygulama çağrılarına rağmen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “çalışanların toplu halde bulunmasını gerektirmeyen işletmelerin gerekli sağlık kurallarına uyarak” faaliyetlerine yeniden başlaması talimatı dünden itibaren başkent Tahran dışındaki eyaletlerde uygulanmaya başlandı.

Riskli işler kapalı

"Akıllı Sosyal Mesafe Planı" adı verilen plana göre, ülke genelindeki "düşük riskli" iş ve işletmeler faaliyetlerine başladı. Planlamalara göre, başkent Tahran’daki işletmeler 18 Nisan’da açılacak. Açılmasına izin verilen işletmeler sıkı denetimlere tabi tutulacak ve sağlık kurallarına uymayan işletmeler tamamen kapatılacak. 

İran Esnaf Odası, önceki günlerde salgın için yüksek risk oluşturan iş ve meslek gruplarını açıklamış, buna göre, alışveriş merkezleri, kapalı çarşılar, restoranlar, kafeler, yüzme havuzları, saunalar ve güzellik salonları gibi işletmeler yüksek risk grubunda kabul edilerek açılmalarına izin verilmemişti. Ülke genelindeki devlet kurumlarında görev yapan memurlar için de mesai saatleri 07.00-14.00 arasında olacak şekilde yeniden düzenlenmişti.

İşsizlik endişesi büyüyor

İran devlet televizyonunun yayımladığı görüntülerde kısıtlamaların kaldırılmasıyla özellikle başkent Tahran’da olmak üzere ülke genelinde bazı noktalarda sabah saatlerinden itibaren trafik yoğunluğu oluştuğu görülüyor. Bu da daha önce de defalarca dile getirildiği gibi virüsün daha fazla yayılacağına yönelik endişeleri beraberinde getiriyor ve ikinci bir salgın dalgasından korkuluyor. Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, uzun süreli tatillerin 4 milyon kişiyi işsiz bırakabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi de ülke çapında karantina uygulamasının etkili olmayacağı için uygulanmadığını belirtti.

Yorumlar (0)