İran'dan peş peşe açıklamalar: Trump, suikasti 7 ay önce onayladı!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın Süleymani'yi öldürmeyi 7 ay önce onayladığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise bölgede güvenlik sorunu yaşanmasını istemediklerini belirterek, "Bu bölgeden, savaşmadan akıllıca gidin. Bugün ABD askerleri güvende değil. Yarın Avrupa askerleri de güvende olmayabilir." dedi.

DÜNYA 15.01.2020, 11:17 15.01.2020, 12:19
İran'dan peş peşe açıklamalar: Trump, suikasti 7 ay önce onayladı!

Gündeme ilişkin açıklamalar yapan Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmeyi 7 ay önce onayladığını belirtti.

Zarif, Trump'ın önerdiği yeni nükleer anlaşmanın ne kadar süreceğinden emin olmadığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı ayrıca misilleme saldırısının gerçekleştiği gece ABD'ye İsviçre üzerinden bunun bir meşru müdafaa olduğuyla ilgili mesaj gönderdiklerini duyurdu. Dışişleri Bakanı Zarif 2015 yılında varılan nükleer anlaşmanın bugüne dek yapılan en iyi anlaşmalardan biri olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Zarif, ABD'den Irak'taki güçlerini çekmelerini talep etmediklerini ifade etti.

Ruhani: Gelin nükleer anlaşmaya geri dönelim!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise bölgede güvenlik sorunu yaşanmasını istemediklerini belirterek, "Bu bölgeden, savaşmadan akıllıca gidin. Bugün ABD askerleri güvende değil. Yarın Avrupa askerleri de güvende olmayabilir. Gelin, nükleer anlaşmaya geri dönelim." dedi.

Ruhani, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin bölge güvenliğini olumsuz etkilediğini kaydederek, "Bölgedeki güvenlik sorunu da ABD, Avrupa ve dünyanın güvenliğini olumsuz etkileyecektir." açıklamasını yaptı. 

"Olayın ayrıntılarını halkla paylaşın"

İranlı yetkilileri Ukrayna uçağının düşürülmesine ilişkin gerçekleri kamuoyu ile "samimi" bir şekilde paylaşmaya çağıran Ruhani, "Halk yöneticilerden samimi ve sadıkane davranış bekliyor. Ben, Genel Kurmay ve askeri kuvvetlerden rica ediyorum. Başından sonuna, olayın ayrıntılarını halkla paylaşın. Halktan özür dileyelim." ifadesini kullandı.

"Yolcu uçağının vurulması herkesi şaşırttı"

Ruhani, yolcu uçağının vurulmasının ülkedeki herkesi şaşkınlığa uğrattığını vurgulayarak, "Ben İran-Irak Savaşı'nda 7 yıl boyunca savunma sisteminden sorumlu kişiydim. Ne savaş, ne de İran tarihinde böyle bir olay görülmemiştir." diye ekledi. 

Yorumlar (0)