İran'dan nükleer anlaşma çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin nükleer anlaşmaya tam uyumunun, Avrupa ülkelerinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

DÜNYA 03.07.2019, 00:22
İran'dan nükleer anlaşma çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları Almanya, Fransa ve İngiltere ile Avrupa Birliğine (AB) Tahran'a yönelik ekonomik yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yaptı.

Zarif açıklamasında, "İran, E3/AB ekonomik taahhütlerini yerine getirdiği sürece KOEP'in tam olarak uygulanması konusunda kararlıdır. Bu yapılmazsa İran, KOEP'in yükümlülüklerine tam olarak E3/AB'nin uyduğu şekilde uyum sağlayacaktır. Yeterince adil mi?" ifadelerini kullandı.

ABD İLE İRAN ARASINDA NE OLUYOR?

ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık geçen 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini açıklamıştı.

İran'ın Avrupa ülkelerine verdiği 60 günlük süre 7 Temmuz'da bitecek. Bu tarihten sonra İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma sürecinde ikinci aşamaya geçeceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)