İran'dan net mesaj: "Biz başlatmayacağız"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinin bölgede ya da başka ülkelerle gerginliği artırmak istemediğini ve hiçbir şekilde savaşı başlatan taraf olmayacaklarını açıkladı.

DÜNYA 23.07.2019, 09:31 23.07.2019, 10:23
İran'dan net mesaj: "Biz başlatmayacağız"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'a 'sürpriz' bir ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile bir görüştü. Ruhani, görüşmede gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Ruhani, bölgesel sorunların komşular ve bölge ülkeleri arasında gerçekleştirilecek diyalog ve müzakereler aracılığıyla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "İran bölgede ya da başka ülkeler ile gerginliği artırmak istemiyor. İran hiçbir şekilde gerginlik ya da savaş başlatan taraf olmayacaktır. Tarih boyunca İran, Umman Körfezi, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda gemicilik faaliyetinin sürdürülebilmesi için temel koruma görevini üstlenmiştir." dedi. 

"Bağdat ile Tahran arasında iş birliği gelişmeli"

Bölgede ihtiyaç duyulan kalıcı istikrar ve güvenliğin henüz sağlanamadığına dikkat çeken Ruhani, Bağdat ile Tahran arasında tüm alanlarda iş birliğinin gelişmesinin bu sürece olumlu etkide bulunacağını bildirdi. 

Ruhani, İran-Irak ilişkilerinin gelişmesine yönelik son yıllarda önemli adımlar atıldığını ve bu sürecin devamlılığının sağlanacağını ifade etti. 

"Sınırda ortak sanayi bölgeleri oluşturulmalı"

İran ve Irak'ın bölgenin güvenliği ve istikrarının gelişmesi için iş birliklerini artırabileceğini kaydeden Ruhani, İran'ın Huzistan eyaletinden Basra'ya uzanan demir yolunun inşa edilmesi, Şattul Arap su yolunun temizlenmesi, sınırda ortak sanayi bölgelerinin oluşturulması ve elektrik ile petrol alanındaki anlaşmaların iki halkın çıkarına olduğunu ve yetkililerin bu yönde çalışmalar başlatması gerektiğini söyledi. 

Ruhani, İran ile Irak arasındaki bankacılık faaliyetlerinin ticaret ve ekonominin gelişmesi için önem taşıdığını ve vize kolaylığına ilişkin anlaşmanın iki ülke halkı için de çok faydalı olduğunu bildirdi.

Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin İran için çok önemli olduğunu ifade eden Ruhani, bu konuda iki ülkenin ortak bir plan ve iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

"Irak, İran'a karşı uygulanan yaptırımların parçası olmayacak"

Diğer bir yandan, Irak Başbakanı Abdulmehdi, iki ülke halkının çıkarlarına hizmet eden anlaşmaların uygulanmasını talep etti.  

Abdulmehdi, "Irak hiçbir şekilde İran'a karşı uygulanan yaptırımların bir parçası olmayacak. İran ile Irak'ın güvenliği birbirine bağlı. Ortak sınırların korunması için birlikte çaba göstermeliyiz." diye konuştu.

İran ve Iraklı girişimcilerin iş birliğini desteklediklerine dikkat çeken Abdulmehdi, bu yöndeki çalışmaların daha da yoğunlaştırılarak sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar (0)