İran'dan korona itirafı: DSÖ'den gizledik

İran, COVID-19 salgının başında hiçbir uluslararası yardımı kabul etmediklerini ve salgına dair verileri DSÖ'den gizlediklerini itiraf etti.

DÜNYA 12.08.2021, 00:06 13.08.2021, 09:23
İran'dan korona itirafı: DSÖ'den gizledik

İran Koronavirüs ile Mücadele Kurulu Başkanı Ali Rıza Zali, ülkedeki COVID-19 (yeni tip koronavirüs) ile mücadeleye dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Verileri DSÖ'den gizledik"

İran devlet televizyonundan yer alan habere göre Zali, salgın başlangıcından beri uluslararası hiçbir yardımı kabul etmediklerini söyleyerek, “Dünya Sağlık Örgütü'nden uzmanlar ülkemize geldiklerinde onlardan faydalanmak yerine kendi sağlık sistemimizi basında övmelerini istedik. Biz, Dünya Sağlık Örgütü'nden salgına dair verileri gizledik.” dedi.

Çin'e aşı eleştirisi

Zali, Sınır Tanımayan Doktorlar ve diğer uluslararası yardımları havalimanlarından geri çevirdiklerini kaydederek, “Virüse dair çok fazla bilgiye sahip olmamamıza karşın uluslararası uzmanlardan görüş almadık. Çin, niçin bizim dostumuz olmasına karşın yeterli aşıyı bizimle paylaşmadı?” dedi.

"Daha da kötü duruma geleceğiz"

İran'ı daha zor günlerin beklediği uyarısını yapan Zali, “Önümüzdeki dönem için çok daha acı haberlerimiz olacak ve salgında durumumuz daha da kötüleşecek. Salgının Delta mutasyonu Hindistan'da 3 ay boyunca devam etti. Onlar hızlı bir şekilde aşılamayı başardılar. İki katı fiyat olsa da bu aşıları ülkeye getirmeliyiz.” sözlerini sarf etti.

İran'da resmi veriler doğrultusunda, toplam vaka sayısı 4 milyon 281 bin 217’ye, vefat sayısı ise 95 bin 647'ye yükseldi.

Yorumlar (0)