İran'dan 'Keşmir' mesajı: Askeri çözüm yok

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Keşmir meselesinin askeri bir çözümü olmadığını ve krizin diplomatik kanallarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 11.08.2019, 15:54 11.08.2019, 15:57
İran'dan 'Keşmir' mesajı: Askeri çözüm yok

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Pakistan Başbakanı İmran Han, Keşmir'deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Pakistan ve Hindistan'a sükunet çağrısında bulunan Ruhani, "Pakistan ve Hindistan'dan bölgede güvensizlik ortamı oluşturularak masum insanların öldürülmesinin önüne geçmelerini istiyoruz. Keşmir meselesinin askeri bir çözümü yoktur. Sorunları diplomatik kanallarla çözmeye çalışmalıyız." dedi. 

"Keşmir'in güvenliği İran için önemli"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgenin ve Hint alt kıtasındaki güvenliğin İran için önemli olduğuna dikkat çekerek, "İran, sürekli olarak bölgede gerginliğin azalması ve huzurun temini için çaba göstermiştir. Keşmir Müslümanlarının yasal hakları ve menfaatlerinden yararlanıp huzur içinde yaşamaları gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı İmran Han da bölgenin etkili bir ülkesi olan İran'ın Keşmir meselesinin çözümünde yapıcı bir rol oynayabileceğini vurgulayarak, "Keşmir bölgesinde rahatsız edici ve masum halka karşı uluslararası yasalara aykırı gelişmelere şahit oluyoruz. Pakistan, Keşmir'de gerginliğin artmasından ve masum insanların öldürülmesinden endişe duymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Cammu Keşmir'in özel statüsü kaldırıldı

Tüm uyarı ve tepkilere rağmen Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini pazartesi günü iptal etmiş, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran 'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi' önce federal parlamentonun üst kanadı Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi'nde (Lok Sabha) kabul edilmişti.

Hindistan Federal Parlamentosu'nun hem üst hem alt kanadının aldığı kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme yoluna gitmiş ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Pakistan, dün Hindistan ile ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı. Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanlığından yapılan açıklamada, "Federal hükümet, Hindistan ile ikili ticari ilişkileri derhal geçerli olmak üzere yeni bir talimata kadar askıya almaktan memnuniyet duyar." ifadesine yer verilmişti.

Yorumlar (0)