İran'dan İsrail'e uyarı: "Karşılık veririz"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İsrail’in Basra Körfezi'nde varlık göstermesi durumunda karşılık verme hakkına sahip oldukları uyarısında bulundu.

DÜNYA 09.08.2019, 17:40
İran'dan İsrail'e uyarı: "Karşılık veririz"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İsrail’in Basra Körfezi’nde oluşturulacak koalisyonda bulunmasının, İran'ın 'ulusal güvenliğine ve toprak bütünlüğüne' tehdit niteliğinde olduğunu ve buna karşılık vereceklerini bildirdi.

Abbas Musevi, ABD yönetimi tarafından Basra Körfezi'nde oluşturulması planlanan uluslararası koalisyona İsrail'in dahil olmasına ilişkin Dışişleri Bakanlığı sitesinden yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, oluşturulması planlanan uluslararası koalisyonun gerginlik yaratma amacında olduğunu vurgulayan Musevi, "İşgalci İsrail rejiminin sözde koalisyona katılmasıyla ilgili her türlü ihtimali; ulusal güvenliğimize, egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze yönelik apaçık bir tehdit olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Koalisyonun Basra Körfezi’nde istikrarsızlığa ve krize neden olacağını belirten Musevi, İran’ın 'caydırıcılık politikasıyla bu tehdide karşı her türlü karşılığı verme hakkını saklı tuttuğunu' kaydetti.

"Ülkeyi savunmakta tereddüt etmeyeceğiz"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, açıklamasında, "Böyle bir adımın fiiliyata geçmesi durumunda ülkeyi savunmakta tereddüt etmeyeceğiz. Böyle bir eylemin tüm sonuçlarından ABD ve İsrail sorumlu olacaktır." ifadelerine yer verdi. 

İran’ın Basra Körfezi’nde bin 500 mil kıyıya sahip olduğunu ve burayı topraklarının bir devamı olarak gördüğü için güvenliğinden de sorumlu olduğuna dikkat çeken Musevi, şunları kaydetti:

"Hangi ad ve unvan altında olursa olsun yabancı askeri güçlerin bölgedeki varlığı Basra Körfezi’ndeki güvenliğe hizmet etmeyeceği gibi gerginliği tırmandıracaktır. İran bu tür koalisyonlara muhalif olduğunu ilan etmekte, bunları gerginliği artırıcı ve aldatma amaçlı olarak görmektedir. Düzenleyici, planlayıcı ve üyelerini de bölgede meydana gelecek muhtemel gerginlik ve krizin faktörleri olarak değerlendirmektedir."

Yorumlar (0)