İran'dan İngiltere'ye "kapatırız" tehdidi!

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin yargı sürecinin uluslararası alana taşınması gerektiğini belirterek, “Terörist Trump’ın yakasını bırakmayacağız” ifadesini kullandı.

DÜNYA 14.01.2020, 09:25
İran'dan İngiltere'ye "kapatırız" tehdidi!

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Macaire'in rejim karşıtı gösteriye katılması "yasa dışı ve profesyonelliğe aykırı" olarak değerlendirilerek, "İran, Macaire'in içerideki bir gösteriye şüpheli katılımını ve İngiliz makamlarının uygunsuz açıklamalarını şiddetle kınamaktadır." denildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani’yi öldürme emrini veren kişi olarak uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyleyen İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanlığı ve Yargı Erki’nin konuyu takip edeceğini belirtti. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Amerika'nın bölgeden çıkartılmasına ilişkin konuşmasını hatırlatan İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, “Onları bölgeden kovarak, bölge ülkelerde yeniden huzur ve istikrar sağlayabiliriz” diye konuştu.

"İngiltere Büyükelçiliğini kapatabiliriz"

Diğer taraftan İran, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in olaylara müdahalesini sürdürmesi durumunda İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinin kapatılabileceği sinyalini de verdi.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in rejim karşıtı gösteriye katılması "yasa dışı ve profesyonelliğe aykırı" şeklinde değerlendirilerek, "İran, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in içerideki bir gösteriye şüpheli katılımını ve İngiliz makamlarının uygunsuz açıklamalarını şiddetle kınamaktadır." denildi.

İngiliz yetkililerin İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamaların, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin attığı adıma ortaklık anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in Tahran'daki gösteriye katılmasının da İran'ın iç işlerine müdahale anlamı taşıdığı kaydedilerek, bu tür hareketlere son vermesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in gösteride yer almasının diplomatik ilkelere aykırı olduğu ve bu tür tutumların devam etmesi durumunda, İran Dışişleri Bakanlığının Büyükelçiyi çağırmakla yetinmeyeceği hatırlatıldı.

İran'ın yanlışlıkla düşürdüğünü açıkladığı Ukrayna uçağında yaşamını yitirenler için düzenlenen anma etkinliğine katılan İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire, 11 Ocak'ta "bazı radikal ve yıkıcı eylemleri organize etmeye ve kışkırtmaya çalıştığı" iddiasıyla gözaltına alınmış, kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in gözaltına alınmasının, uluslararası hukukun "fahiş biçimde ihlali" olduğunu vurgulamıştı.

İran ise İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in Tahran'daki "yasa dışı gösterilere" katıldığı gerekçesiyle Londra yönetimine protesto notası vermişti.

Yorumlar (0)