İran'dan düşürülen uçak açıklaması: Tek bir kişi sorumlu olamaz!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da hava savunma sistemi tarafından "kazara" düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin, "Bu olayla ilgili olarak tek bir kişi sorumlu olamaz." dedi. Öte yandan, düşürülen yolcu uçağıyla ilgili bazı kişilerin gözaltına alındığı bildirildi.

DÜNYA 14.01.2020, 10:57 14.01.2020, 11:12
İran'dan düşürülen uçak açıklaması: Tek bir kişi sorumlu olamaz!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 8 Ocak günü başkent Tahran'da hava savunma sistemi tarafından "kazara" düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin açıklamada bulundu.

Ruhani, uçağın düşürülmesi "affedilemez bir hata" olarak nitelendirdi. 

Uçağın "kazara" düşürülmesinin dikkatlice incelenmesi gereken bir olay olduğuna dikkat çeken Ruhani, "Bu olayla ilgili olarak tek bir kişi sorumlu olamaz. Sorumlular cezasız kalmayacak." dedi. 

Ruhani, İranlı yetkililerin kendi hatalarını kabul etmelerini "iyi bir başlangıç adımı" olarak nitelendirerek, "Böyle bir olayın tekrarlanmayacağının garantisini veriyorum." ifadesini kullandı. 

Gözaltına alınanlar var

Öte yandan, düşürülen yolcu uçağıyla ilgili bazı kişilerin gözaltına alındığı bildirildi. 

Ne olmuştu?

8 Ocak günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

Öte yandan, uçağın düşürülmüş olabileceğine ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi, düşen uçağa bomba veya füze isabet etmiş olabileceğini bildirmişti. Ayrıca, uçağın içinde terörist bir saldırı düzenlenmesi olasılığının araştırılacağı kaydedilmişti.

İran Genelkurmay Başkanlığı, uçağın hava savunma sistemleri tarafından "kazara" düşürüldüğünü belirterek, "Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu. 

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Emir Ali Hacızade, ABD Başkanı Donald Trump’ın 52 noktayı vurma tehdidi ile birlikte İran ordusunun "Olası bir savaş için hazır ol" şeklinde vaziyet aldığını belirterek, "Bu süre içerisinde Tahran’daki hava savunma sistemlerine yenileri de eklenmişti." demişti.

Hacızade, "Hava savunma sistemi, seyir füzesinin ateşlendiğini düşünerek vurdu." ifadesini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)