İran'dan 8 kişiye 'ABD ile işbirliği' cezası!

İran'da "ABD hükümeti ile iş birliği" ve "askeri merkezlere yönelik casusluk faaliyeti yürütmekle" suçlanan 8 çevre aktivist, 4 ile 10 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Yüksek Mahkeme bu cezaları onandı.

DÜNYA 18.02.2020, 12:21
İran'dan 8 kişiye 'ABD ile işbirliği' cezası!

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, "casusluk" suçlamasıyla yargılanan çevre aktivistleri hakkında verilen kararlarla ilgili açıklamalar yaptı.

Daha önce verilen hapis cezalarının Yüksek Mahkeme tarafından onandığını belirten İsmaili; Murad Takbaz, Nilüfer Beyani, Humen Cukar, Tahir Kadiriyan, Sam Recebi ve Sepide Kaşan Dust isimli sanıklara "ABD hükümeti ile iş birliği" suçundan 6 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verildiğini kaydetti.

İsmaili, Emir Hüseyin Haleki Hamidi'ye "casusluk" suçundan 6 yıl ve Abdurrıza Kuhpaye'ye de "ulusal güvenliğe karşı eylem" suçundan 4 yıl hapis cezası verildiğini belirtti. 

Bilim insanları, Hamaney'e "adil yargılama" çağrısı yapmıştı

İran'da 2018'de birçok çevre aktivisti tutuklanmış ve haklarında "çevrecilik kisvesi altında askeri merkezlere yönelik casusluk faaliyetinde bulundukları" suçlamasıyla dava süreci başlatılmıştı.

Bu süreçte İran ve Kanada vatandaşı çevre aktivisti Kavus Seyyid İmami, Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde yaşamını yitirmişti.

Sosyoloji alanında akademisyenlik yapan Seyyid İmami, İran'ın nadir bulunan hayvanlarını korumak için faaliyetlerde bulunan Pers Vahşi Yaşam Mirası Vakfı Müdürlüğü yapıyordu.

Aralarında BM Çevre Programı Danışmanı Ian Redmond ve BM Barış Elçisi unvanına sahip Jane Goodall'ın da yer aldığı 330 bilim insanı, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bir mektup yazarak "tutuklu çevre aktivistlerinin adil yargılanmasını" istemişti.

Yorumlar (0)