"İran'daki çelişkili açıklamalar virüsü yayıyor"

İranlı uzmanlar, yetkililerin çelişkili açıklamaları sebebiyle halkın Nevruz tatili günlerinde yolculuğa çıkmasının yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını daha da yaygınlaştıracağını kaydediyor.

DÜNYA 24.03.2020, 12:20
"İran'daki çelişkili açıklamalar virüsü yayıyor"

İtalya, Çin ve İspanya'nın ardından Covid-19 kaynaklı yaklaşık 2 bin can kaybının yaşandığı İran'da, bazı yetkililerin bir yandan sıkı tedbirler alması ve halkı evde kalmaya çağırması; bazı yetkililerin de yaptıkları açıklamalarla virüsün önemsiz olduğunu düşündürmesi büyük çelişki yaratıyor.

İran Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Dr. Mustafa Ekliman, "İranlı yetkililerin koronavirüsle ilgili çelişkili açıklamaları nedeniyle halk, ne yapacağını bilemez hale geldi. Bazı yöneticiler, virüsün zayıflaması için insanların bir kısmının bu virüse yakalanması gerektiğini düşünüyor ve bir yetkili çıkıp 'Halkın yüzde 40 ila 60'ı  virüse yakalanmalı ki virüs zayıflasın' diyor. Halkın yolculuğa çıkarak virüsü yaymasıyla hastalığın zayıflayacağını düşünüyorlar." şeklinde konuştu.

Ekliman, sağlık yetkililerinin dışarı çıkmama uyarısına uyulmamasına yönelik, "Bunun nedeni, ülke yöneticilerinin karantinaya inanmaması ve gerekli tedbirleri almamalarıdır. Bu nedenle şu an virüs taşıması muhtemel birçok insan Nevruz tatilinde yolculuğa çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllardır ekonomik baskıyla karşı karşıya olan İran halkının "boş vermiş bir psikolojide" olduğunu ifade eden Ekliman, "İnsanlar, 'Yaşarken hayatın tadını çıkarayım' diyor. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı 'Ben karantinayı düşünmüyorum' derse halk da istediği yere gider. Vatandaş yollarda kalabalık görünce bir şey olmaz zannına kapılıyor. Halbuki virüs cadde ve sokaklarda birinden diğerine geçiyor." ifadelerini kullandı.

Ekliman yönetime ciddi bir eleştiri yönelterek, "Virüsün ilk ortaya çıktığı Kum kenti karantinaya alınsaydı durum bu hale gelmezdi. Devlet kararlı bir şekilde karantina uygularsa halk buna uyar." şeklinde konuştu.

"500 bin kişi daha enfekte olabilir"

İran Dahiliye Doktorları Derneği Başkanı İyrec Hosruniya da insanların Nevruz tatili dolayısıyla yer değiştiriyor olmalarının salgının yayılma hızının artmasını neden olacağını söyleyerek, "Eğer Nevruz tatili münasebetiyle 3 milyon kişi yolculuğa çıkarsa, 500 bin kişi daha koronavirüse yakalanabilir. Virüse yakalananların yüzde 20'sinde herhangi bir belirti olmuyor. Bu kesim, insanlar arasında dolaşarak farkında olmadan virüsü yayıyorlar." ifadelerini kullandı.

Çin'de ortaya çıkan Covid-19'a, İran'da ilk olarak Kum kentinde rastlanmış, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla Covid-19 sebebiyle yaşanan can kaybının 1812, vaka sayısının ise 23 bin 49 olduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)