İran'da 'nükleer terör' saldırısı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bu sabah saatlerinde Natanz Nükleer Tesisi’nde meydana gelen kazayı 'terör saldırısı' olarak adlandırarak, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan ve uluslararası toplumdan bu nükleer teröre tepkide bulunmalarını bekliyoruz.” dedi.

DÜNYA 11.04.2021, 20:57 12.04.2021, 17:01
İran'da 'nükleer terör' saldırısı

İran’ın İsfahan şehrinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi’nin elektrik dağıtım şebekesinde sabah saatlerinde sebebi bilinmeyen bir kazanın yaşandığı bildirilmişti. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi, gerçekleştirdiği açıklamada, Natanz Nükleer Tesisi’nde bu sabah vuku bulan kazayı terör saldırısı olarak adlandırarak, “Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan ve uluslararası toplumdan bu nükleer teröre tepkide bulunmalarını bekliyoruz.” dedi.

“Nükleer gelişimimizden rahatsızlık duyanlar..."

Natanz Nükleer Tesisi’ni hedef alan eylemi İran’ın nükleer gelişiminden rahatsız duyanların mağlubiyeti olarak değerlendiren Salihi, “Bu yapılanlar bizim nükleer gelişimimizden rahatsızlık duyanların mağlubiyetidir. Yine bu eylem ülkemize uygulanmakta olan acımasız yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelere karşı duranların başarısızlığıdır.” sözlerini sarf etti.

İran’ın Natanz Nükleer Tesisi’ni hedef alan saldırıya vereceği yanıtı saklı tutacağını kaydeden Salihi, “Söz konusu saldırılara karşın nükleer çalışmalarımızı ve yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Ruhani dün tesisteydi

Diğer yandan, İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, bahse konu kazanın neden kaynaklandığını incelediklerini belirtmiş, kazada herhangi bir yaralanmanın veyahut çevre kirliliğinin meydana gelmediğini duyurmuştu. Ayrıca, kazanın yaşandığı tesiste dün Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatı ile 10 kat daha fazla uranyum üretecek, 146 adet IR6 santrifüjleri ile uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlanmıştı.

İsrail medyasından 'Mossad' iddiası

İsrail medyasında yer alan haberde, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Natanz Nükleer Tesisi’ni siber saldırı ile hedef aldığı açıklandı. 

Yorumlar (0)