İran'da Hamaney'in posterini yakan 3 genç, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı!

İran'da 2 sene evvel benzine yapılan zammı protesto etmek adına organize edilen protestolarda, ülke lideri Ali Hamaney'in posteri ile bir benzin istasyonunu ateşe vermekle itham edilen 3 genç, toplam 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DÜNYA 10.01.2021, 19:37 11.01.2021, 15:34
İran'da Hamaney'in posterini yakan 3 genç, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı!

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (HRANA) aktardığı habere göre, Dezful Devrim Mahkemesi, Gazi Hosroci (19), Raad Hemadani (23), Seccad Debbat'ın (20), 2019 yılında düzenlenen benzin zammı eylemlerinde Hamaney'in posteri ve bir benzin istasyonunu ateşe verdikleri gerekçe gösterilerek, toplamda 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bahse konu suçlamadan dolayı Hemadani 20 sene, Debbat ve Hosroci 10'ar sene ceza aldı. 

Benzin zammı protestoları ardından, güvenlik güçleri tarafından Huzistan eyaletinde bulunan Şuş ilçesinde gözaltına alınan 3 şahsın, o günden beri cezaevinde tutulduğu belirtiliyor.

Benzin zammı eylemleri

Amerika Birleşik Devletleri yaptırımlarının da etkisi ile birlikte ekonomik yönden zor zamanlardan geçen İran halkı, 15 Kasım 2019 tarihinde alınan kararla benzin fiyatının bin tümenden 3 bin tümene yükseltilmesinin akabinde eylemlere başlamıştı.

İran'ın birçok şehrinde 3 gün devam eden gösterilerde bankalar, kamu binaları, benzin istasyonları tahrip edilmiş, birçok işletme ise yağmalanmıştı.

Güvenlik güçlerinin müdahalede bulunduğu gösterilerde ölü ve yaralı sayısına dair İran makamları tarafından resmi bir açıklamada bulunulmazken, uluslararası örgütler tarafından bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.


 

Yorumlar (0)