İran'da deprem: Van'da da hissedildi

İran'ın Hoy şehrinde 5,8 şiddetinde deprem yaşandı. Depremin merkez üssünün Van'a bağlı Başkale ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

DÜNYA 28.01.2023, 23:03 30.01.2023, 08:45
İran'da deprem: Van'da da hissedildi

AFAD'ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) resmi internet adresinde yer alan bilgiler doğrultusunda, saat 21.14 sularında yaşanan deprem yerin 6,49 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremin merkez üssünün Van'a bağlı Başkale ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

"Olumsuz bir durum yok"

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremin hissedildiği yerlerde olumsuz bir durumun yaşanmadığını bildirdi.

Sezer, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"Van'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İran-Azerbaycan hududunda yaşanan ve Van'da da hissedilen 5,8 şiddetindeki depremin ardından çok şükür Türkiye'de olumsuz bir durum yaşanmadı. İlgili bütün personellerimiz alan taramalarını sürdürüyor."

Valilikten açıklama

Van Valiliğinin resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen açıklamada, depremin kentte de hissedildiği belirtildi.

Van'da ilk tespitlere göre olumsuz bir durumun yaşanmadığı bildirilen açıklamada, ilgili bütün kurumların bölgede tarama çalışmalarına devam ettiği vurgulandı. 

Deprem nedir?

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda açığa çıkan enerji neticesinde meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsmasıdır. 'Sismik aktivite' ise depremin meydana geldiği alanda oluşturduğu tür, frekans ve büyüklüktür. Depremler sismograf ile ölçülebilir. Depremin büyüklüğü Richter ölçeği ile belirlenir. Bahse konu ölçeğe göre 3 ve altındaki şiddetteki depremler genel itibarıyla hissedilmezken, 7 ve üzeri büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Depremin oluştuğu noktanın derinliği de yıkım kuvveti üzerinde etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha ağır hasar vermektedir.

Yorumlar (0)