İran'da bu sefer hükümet yanlıları sokakta!

İran'da hükümet yanlısı göstericiler, uluslararası tepkilere karşı hükümeti desteklemek için başkent Tahran'da sokaklara döküldü.

DÜNYA 26.11.2019, 10:25 26.11.2019, 14:12

İran Dışişleri Bakanlığı, başkent Tahran'ın Enghelab Meydanı'nda Pazartesi günü büyük bir hükümet yanlısı gösteri düzenlendiğini açıkladı. Göstericiler, benzin fiyatlarına getirilen zam sonrası sokaklara dökülen "isyancıları" eleştirdi ve "dünyaya gerçek İranlıların kim olduğunu gösterme" amacıyla slogalnlar attı. Bazı devletler, İran'ı halkının sesini kısmaya çalışmaktan dolayı eleştiriyordu.

"Paralı askerler cezalandırılacak"

İranlı yetkililer, Pazar günü yapılan açıklamada eylemlerde tutuklanan kişileri "paralı askerlere" benzetti ve sivil kargaşa yaratmaya çalışan bu kişilerin cezalandırılacağını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, barışçıl bir şekilde toplanma hakkına saygı duyduklarını ancak "isyancıların" durumunda böyle bir şey olmadığını ve "dışarıdan yönlendirilen" grupların silahlandırılarak ülkeyi karıştırmaya çalıştığını açıkladı.

Musevi, Pompeo'yu eleştirdi

Musevi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İranlı eylemcilere gönderdiği "İranlı eylemcilerden rejimin uyguladığı baskının fotoğraf, video ve belgelerini bana yollamalarını istiyorum, ABD İran'ı afişe edecek ve yaptırımlarla cezalandıracaktır" mesajına yönelik de konuştu. İranlı sözcü, "Bir ülkenin dışişleri bakanının, banka yakılma videolarını isteyecek kadar alçaldığını görmek bizi şaşırttı" diyerek Pompeo'yu eleştirdi.

"Eğer kırmızı çizgimizi aşarsanız siz yok ederiz!"

Image result for iran pro-government protests

İran Devrim Muhafızları lideri General Hüseyin Selami de ABD'yi eleştirerek Amerikanlar ve müttefiklerinin "memnuniyetsizlik ateşini körüklediğini" söyledi. Hükümet yanlısı eylemcilere Pazartesi günü seslenen Selami, benzin fiyatlarının protesto sebebi olarak gösterilmesinin "bir bahane" olarak ortaya atıldığını söyledi. Devrim Muhafızları'nın lideri, "Eğer kırmızı çizgimizi aşarsanız sizi yok ederiz. Kimseyi cevapsız bırakmayız" diyerek ülkesinin sert tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

150'den fazla ölü olduğu iddia ediliyor

Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz hafta İran güvenlik güçlerinin helikopterler ve bina çatılarından eylemcilere ateş açtığı iddiasında bulunmuştu. Kasım ayının ortasında başlayan protestolarda şimdiden 150'ye yakın ölü sayısının görülmesi üzerine birçok ülke yönetimi, İran'a insan haklarına uyulması yönünde çağrıda bulunmuştu.

İran'da neler oluyor?

Image result for iran protests

İran yönetimi, protestoların fitilini ateşleyen %200'e kadar yükselen petrol zamlarını "ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım yapabilmek için gerekli" diyerek meşrulaştırmaya çalışmıştı. İran, nükleer çalışmaları yüzünden ABD tarafından ağır yaptırımlarla mücadele ediyor.

Petrol zamlarını eleştirmek için düzenlenen protestolar hızla hükümet karşıtı eylemlere dönüşmüştü ve bankalar, benzin istasyonları ve yüzlerce bina yakılıp yağmalanmıştı. İran hükümeti, eylemcilerin birbirleriyle ve dış dünyayla bağlantılarını kesmek için 1 hafta boyunca ülkedeki interneti kesti; internet, geçtiğimiz Pazar günü ülkenin büyük kesimine geri getirildi. Dışişleri Sözcüsü Musevi, internet kesintisi için "şehir çapında çıkan yangını durdurmak amacıyla gaz vanasını kapatmak" olarak nitelendirmişti.

Yorumlar (0)