İran'da bir protestocuya daha idam cezası

İran’da Mahsa Amini gösterilerine katılanlara ilişkin yargılamalarda ikinci idam cezası verildi. İdam cezası alan gösterici “ateşsiz silah kullanmak suretiyle devlete savaş açmakla" suçlanıyor.

DÜNYA 16.11.2022, 06:29 16.11.2022, 17:34
İran'da bir protestocuya daha idam cezası

İran’ın başkenti Tahran'da, Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan gösterilere katılan ve "isyan çıkarmak"la suçlanan birçok göstericinin yargılanması sürerken, Tahran Devrim Mahkemesi bir göstericiye daha idam cezası verdi.

1 kişiye daha idam cezası

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansından gelen haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatı üzerine, "soruşturmanın süratle, hukuk ve adalete dayalı şekilde başlatıldığı ve sanıkların yargılanmasının sürdüğü" belirtildi. Pazar günü, Tahran Devrim Mahkemesi tarafından sanıklardan birinin idam cezasına, 5 sanığın da 5-10 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldığı anımsatılan haberde, kimlik bilgileri açıklanmadan, Tahran Devrim Mahkemesi'nin, 1 protestocuya daha “korku ve infiale neden olacak şekilde ateşsiz silah kullanarak devlete savaş açmak" suçu dolayısıyla idam cezası verdiği, karara ilişkin temyiz yolunun açık olduğu aktarıldı.

Bu kararla, Mahsa Amini gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle idam cezası alan kişi sayısı 2’ye çıktı.

İran’daki protestolar

13 Eylül'de Tahran'da, "ahlak polisi" olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı iddiasıyla" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye götürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi ülke yönetimine karşı şiddetli gösterilere yol açmıştı. Yaklaşık iki aydır süren gösterilerde çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Göstericilere istenen cezalar

Gözaltına alınanlara yönelik iddianamelerin hazırlanmaya başlamasıyla beraber ülkede protestoculara verilecek cezalar da tartışılmaya başladı. 6 Kasım Pazar günü, İran Meclisinde bulunan 227 milletvekilinin imzasıyla, "gösterilerde ateşli ya da ateşsiz silahlarla insanların canına kasteden ve ölümlerine sebep olan kişiler ile ilgili idam cezasının uygulanmasını öneren" bildiri açıklanmıştı.

7 Kasım'da açıklama yapan İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, "yargı sürecinde protestocularla isyancıların birbirinden ayrılması gerektiğini" açıklamıştı.

Ejei, yargı üyelerinden değerlendirmelerinde dikkatli olmalarını talep ederek "Yargı üyeleri, son gösterilerde asıl isyancılarla kandırılmış ve suçsuz insanları ayrıştırmalı ve bu kişileri gerekli mekanizmalarla serbest bırakmalıdırlar." sözlerini kullanmıştı.

8 Kasım Salı günü ise İran Meclis Başkanlığı Sözcüsü Nizamuddin Musevi, 227 milletvekilinin bildirisine dikkat çekerek, şunları söylemişti:

“(Bu bildiride) Batı medyasının belirtmiş olduğu yanlış çerçevenin tersine, ölüm cezasından söz edilmiyor fakat insanların canını alan kişilerin 'kısası' aktarılıyor. Başkalarının canına kıyanlara ceza uygulanır. Protesto bahanesiyle silahla insanların öldürülmesi ve katledilmesi kesinlikle kabul edilemez."

Yorumlar (0)