İran'da bilanço ağırlaşıyor

IHR (İran İnsan Hakları Kurumu), Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan gösterilerde kolluk kuvvetlerinin müdahalesi neticesinde yaşamın yitirenlerin sayısının 304'e çıktığını açıkladı.

DÜNYA 07.11.2022, 00:48 07.11.2022, 16:37
İran'da bilanço ağırlaşıyor

Norveç merkezli IHR'ye ait resmi internet adresinde yayımlanan raporda, ülkede 50 günü aşkın bir süredir devam eden protestolara dair bilgi verildi.

Ölenlerden 41'i 18 yaşın altında

İran'daki 31 eyaletten 22’sine ilişkin rakamların bulunduğu raporda en fazla can kaybının Gilan, Kürdistan, Tahran, Mazenderan ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde yaşandığı kaydedildi.

Raporda, yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 304'e yükseldiği belirtildi.

Raporda, can veren protestoculardan 24'ünün kadın, 41’inin ise 18 yaşın altında olduğu bilgisi aktarıldı.

38 güvenlik görevlisi öldü

IHR, 1 Kasım 2022'de yayımladığı raporda, Emini'nin ölümünün ardından başlayan sokak gösterilerinde kolluk kuvvetlerinin müdahalesi neticesinde 253 göstericinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

HRANA'nın (İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı) haberinde ise Emini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda şu ana değin 38 güvenlik görevlisinin öldüğü ifade edildi.

İran'daki protestolar

Tahran'da geçtiğimiz 13 Eylül'de 'ahlak polisi' olarak da bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşan ve hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin üç gün sonra vefat etmesi İran'da ülke yönetimine karşı gösterilere sebep olmuştu.

Ülke çapında süren protestolarda 10 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı iddia ediliyor.

Yorumlar (0)