İran'da benzin protestolarında bir kişi hayatını kaybetti

İran'ın Kirman eyaletine bağlı Sircan kentinde çıkan benzin zammı protestolarında bir kişi öldü.

DÜNYA 16.11.2019, 13:32 16.11.2019, 21:08
İran'da benzin protestolarında bir kişi hayatını kaybetti

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, dün gece şehirde gösterilerin barışçıl bir biçimde başladığını ama bir grubun gösterileri provoke etmeye çalıştığını ve bir benzin istasyonunu tahrip ettiğini ifade etti.

Ölen kişinin, ölüm nedeninin Adli Tıp tarafından devam ettiğini belirten Muhammed Mahmudabadi, yaralıların da hangi şekilde yaralandığının da soruşturulduğunu söyledi. Güvenlik güçlerine doğrudan ateş etme emri verilmediğini ama hassas akaryakıt depolarını korumak amacı ile havaya ateş açma talimatı aldıklarını da belirtti.

Mahmudabadi, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında kentte asayişin tam olarak sağlandığını da bildirerek halka izinsiz gösterilerden kaçınma çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

İran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde ise benzinin litre fiyatı 3 bin tümene yükseltilmişti.

Hürremşehr, Bircend, Ahvaz, Meşhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, İsfahan ve Şiraz şehirlerinde dün halk, benzine yapılan zamma karşı protestolar düzenlemişti, göstericiler araç sahiplerini kontak kapatmaya davet ederken, Sircan şehrinde bir benzin istasyonu ateşe verilmişti.

Yorumlar (0)