İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Japonya'yı ziyaret edecek

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 20-21 Aralık'ta Japonya Başbakanı Abe'ye konuk olacak.

DÜNYA 17.12.2019, 11:09
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Japonya'yı ziyaret edecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 20-21 Aralık'ta Japonya'ya giderek Başbakan Shinzo Abe'yle görüşecek. Japonya Başbakanlık Sözcüsü ve Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga, görüşmenin amacının Orta Doğu'daki gerginliği azaltmak olduğunu açıkladı.

"Japonya diplomatik çabalara destek verecek"

İran ve ABD'nin arasındaki ilişkileri yumuşatarak İran'a uygulanan yaptırımlar konusunda bir adım atılması için ülkesinin büyük çaba sarf ettiğini açıklayan Suga, "Ülkemiz ABD, İran ve diğer ülkelerle Orta Doğu'daki gerilimin azalması için diplomatik çabalara destek vermeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Japonya neden İran'la yakınlaşıyor?

İran'a yakınlığıyla bilinen Japonya, iki ülke liderlerinin birbirlerini sıkça ziyaret etmeleriyle İran'ı Batı dünyasıyla bağlayarak diplomasi kanallarını kullanmaya çalışıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 yılında imzalanan ve İran'ın nükleer araştırmalarını kontrol altına alan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan çekilmesi (KOEP) üzerine İran nükleer çalışmalarını hızlandırmış, ABD ise kaldırmaya başladığı yaptırımları yeniden İran'a uygulamaya başlamıştı.

Yorumlar (0)