İran balistik füze tatbikatı yapıyor

İran Devrim Muhafızlaır Ordusu, balistik füzelerle ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı tatbikatı yapıyor.

DÜNYA 15.01.2021, 14:32 15.01.2021, 15:44
İran balistik füze tatbikatı yapıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İran'ın orta bölgesinde yer alan Kevir Çölü’nde, balistik füze ve İHA'larla (insansız hava aracı) geniş çapta tatbikat yapıyor.

İran devlet televizyonu, tatbikatın isminin "Büyük Peygamber 15" olduğunu açıkladı. Tatbikata Devrim Muhafızları Genel Komutanı olan Tümgeneral Hüseyin Selami ile Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı olan Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ve İran ordu mensubu üst düzey komutanlar katıldı.

Ülkenin merkezinde yer alan Kevir Çölü'nde gerçekleştirilen tatbikatın ilk bölümünde, onlarca sayıda yeni nesil olarak üretilen karadan karaya balistik füzeler, insansız hava araçları ve bombardıman uçakları kullanıldı, belirlenen temsili hedefler eş zamanlı olarak saldırı altına alındı. Devlet televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde ise onlarca füzenin eş zamanlı olarak hedeflere doğru atıldığı görülüyor.

Tatbikatta, çıkarılabilir savaş başlıklarına sahip olduğu, atmosferin dışına doğru yönlendirilebilme yapılabildiği ve düşman füze kalkanını etkisizleştirme kapasitelerine sahip olduğu ileri sürülen orta menzilli Zülfikar, Zilzal ve Dezful balistik füzeleri de test edildi.

İran, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'le tansiyonun yüksek olduğu son dönemde peş peşe askerî tatbikatlar düzenliyor. İran, 5 Ocak 2021 tarihinde Simnan eyaletinde de yüzlerce insansız hava aracı ile saldırı tatbikatı yapmıştı. İran ordusu, 13 Ocak 2021 tarihinde de Hint Okyanusu ve Umman Denizi'ni içine alan çok geniş bir bölgede İran donanmasına bağlı savaş gemileriyle, denizaltılarla ve füzelerle manevralar düzenlemişti. Donanma, tatbikat çerçevesinde farklı menzile sahip torpidolar ve füzeler denemişti.

Devam ettirdiği balistik füze programı hususunda Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Batılı ülkelerle ciddi problem yaşayan İran yönetimi, füze çalışmalarının kısıtlanmasına dair herhangi bir müzakere yapmayacağını açıklamıştı.

Yorumlar (0)