İran açıkladı: "Müzakere yok"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, Rusya'nın arabuluculuğunda ülkesinin ABD ile müzakerede bulunduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

DÜNYA 14.07.2019, 13:20
İran açıkladı: "Müzakere yok"

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Tahran'ın Moskova üzerinden ABD ile görüştüğü iddialarına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Açıklamasında, "İran'ın hiçbir düzeyde ABD ile müzakeresi söz konusu değildir." ifadesini kullandı. 

İran ve ABD'nin dışişleri bakanlığı düzeyinde, Rusya'nın arabuluculuğunda müzakere gerçekleştirdikleri iddia edilmişti. 

ABD- İran gerilimi

ABD, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmiş, İran'a yönelik yaptırımları hayata geçirmişti. Bu durum, İran'da ekonomik problemlere neden olmuş, anlaşmaya taraf Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle İran'ın ticari ilişkilerini de olumsuz yönde etkilemişti. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin yaptırımlarına karşı 8 Mayıs'ta anlaşmaya taraf ülkelere 60 gün süre vermiş, zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini artıracağını duyurmuştu. Ruhani, nükleer anlaşma kapsamında uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirmeyle 'yükümlü olduklarını' duyurmuş ancak 60 gün sonunda nükleer anlaşmada kalan 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa) İran'ın anlaşmadan kaynaklı menfaatlerini korumamaları halinde söz konusu yükümlülüğün sonlanacağını ilan etmişti. 

AB, İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar görmemesi amacıyla ocak ayında INSTEX adlı ödeme mekanizmasını hayata geçireceğini bildirmiş ancak geçen uzun süreye rağmen ABD'nin baskıları nedeniyle mekanizma uygulamaya konulamamış, bu da İran'ın tepkisine neden olmuştu. 
 
İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, 8 Temmuz'da ülkesinin zenginleştirilmiş uranyum üretiminde yüzde 4,5 oranını geçtiğini ve söz konusu oranın ülkedeki güç reaktörlerinin yakıt ihtiyacına yanıt vermek için üretildiğini açıklamıştı. 

Yorumlar (0)