İran, ABD'yle görüşmeye hazır!

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD yaptırımnlarını ya baypas ederek ya da ABD'yle pazarlık yaparak aşacaklarını söyledi.

DÜNYA 11.12.2019, 16:53
İran, ABD'yle görüşmeye hazır!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü yarı resmi haber ajansı ISNA'ya konuştu. Ruhani, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları ya baypas ederek ya da pazarlık yaparak aşacaklarını ve bu süreçte "kırmızı çizgilerini aşmayacaklarını" açıkladı.

ABD, İran petrolüne yaptırım uyguluyor

ABD ve İran arasındaki gerginlik, geçtiğmiz yıl ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesi ve İran'a yaptırımları artırmasıyla zirve yapmıştı. ABD'nin uyguladığı yaptırımlar, İran ekonomisinin can damarı olan petrool ihracatına büyük zarar vermişti.

İran nükleer anlaşmaya geri dönüş istiyordu

İran, son zamanlara kadar ABD'yle yaptırımların kaldırılması için herhangi bir görüşme yapmayacağını açıklamıştı. Tahran yönetimi, ABD'yle yeniden görüşmelerinin tek yolunun Washington'un nükleer anlaşmaya yeniden dönmesi ve İran'a uyguladığı yaptırımların kaldırılması olarak açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, yaptığı açıklamada "Hükümetimiz düşmanı ya Amerikan yaptırımlarını baypas ederek ya da pazarlık yaparak aşacak, fakat kırmızı çizgilerimizi kesinlikle aşmayacağız" ifadelerini kullandı.

Mahkum takası görüşmelere umut oldu

ABD ve İran, Cumartesi günü birer mahkum iade ederek son dönemde iki ülkenin birbirine yakınlaşmasına dair en büyük gelişmeye yol açmıştı. Washington yönetimi, yapılan mahkum takasının İran'da tutuklu diğer Amerikalıların da serbest bırakılması umudunu yeşerttiğini ve İran yönetiminin diğer konularda da görüşmeye açık olduğu yönünde büyük bir işaret olarak algılandığını açıklamıştı. İran Pazartesi günü yaptırımların ihlal edilmesinden dolayı 20 İranlının ABD'de tutuklu olduğunu açıkladı.

Yorumlar (0)