"İran, ABD'ye direnmeye devam edecek"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD'nin ek yaptırımlarla İran'a baskı yapmaya çalıştığını ancak İranlıların bu baskılara karşı direnmeyi sürdüreceğini açıkladı.

DÜNYA 12.06.2019, 14:35
"İran, ABD'ye direnmeye devam edecek"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD'nin yaptırımlarla İran'a baskı siyaseti uyguladığını ancak buna karşı direneceklerini belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Laricani, Sırbistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Zarko Obradoviç ile başkent Tahran'da bir araya geldi ve ABD'nin İran'a yönelik son yaptırımlarına dair değerlendirmede bulundu. 

"ABD, nükleer anlaşmayı ayaklar altına aldı"

ABD'nin ek yaptırımlarla İran'a baskı siyasetine devam ettiğini ifade eden Laricani, "Amerikalılar, kendi imzaladıkları nükleer anlaşmayı dahi ayaklar altına aldı. Ek yaptırımlarla İran'a baskı yapmaya çalışıyorlar ancak İranlılar bu baskılara karşı direnmeyi sürdürecek." diye konuştu. 

Laricani, ABD'nin tek taraflı politikalarına karşı Sırbistan ile İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Laricani, "Dost ülkeler arasında derin bağlantılar kurulursa Amerikalılar bu ülkelere yönelik baskı uygulayamaz." açıklamasını yaptı. 

Laricani, Tahran ve Belgrad arasında teknoloji, tarım ve enerji konularında iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Ekonomk işbirliği geliştirilmeli"

Sırbistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Obradoviç, iki ülke arasındaki siyasi iş birliğinin üst düzeyde olduğunu ancak ekonomik alanda istenilen seviyede olmadıklarına işaret ederek, ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ne olmuştu?

ABD'de Donald Trump yönetimi, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de çekildiğini duyurmuştu.

Sonrasında ABD, Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koymuş, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusunu "yabancı terör örgütleri" listesine dahil etmişti.

İran yönetimi, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin yıl dönümünde Washington'un yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki faaliyetlerini kısmen durdurduğunu bildirmişti. 

ABD son olarak İran'ın en büyük petrokimya firması olan İran Körfezi Petrokimya Endüstrisi Şirketi (Persian Gulf Petrochemical Industries Company/PGPIC) ile 39 alt şirketini yaptırım listesine aldığını açıklamıştı. 

 

Yorumlar (0)