İran ABD ile alay etti: Yardıma hazırız

İtalya, İspanya ve Çin'den sonra en fazla can kaybına sahip olan İran'ın, ABD tarafından terör örgütü ilan edilen ordusu Devrim Muhafızları, Covid-19'da merkez olma yolunda ilerleyen ABD'ye imalı yardım teklifinde bulundu.

DÜNYA 26.03.2020, 13:16
İran ABD ile alay etti: Yardıma hazırız

Amerika Birleşik Devletleri tarafından terör örgütü kabul edilen İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) ile mücadele için Washington yönetiminin yardımına ihtiyaç duymadıklarını fakat Amerikan yönetiminin talep etmesi durumunda yardıma hazır olduklarını iddia etti.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran'ın başkenti Tahran'da gazetecilere açıklama yapan İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Amerika Birleşik Devletleri'nin Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadele için İran'a yaptığı yardım teklifini Tahran yönetimi diliyle reddetti.

Teklifin aldatıcı olduğunu söyleyen İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, "ABD Başkanı Donald Trump, İran ulusunu terörist olarak niteledi. İran'ı baskı altına alarak uluslararası yaptırımlar uyguladı." hatırlatmasında bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami,, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki koronavirüs salgınının boyutlarını anımsatarak, "Kendi adıma, Amerikan halkının ihtiyaç duyması halinde yardıma hazır olduğumuzu fakat onların yardımına gerek duymadığımızı söylüyorum." dedi.

İlk teklif ABD'den gelmişti

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 28 Şubat'ta Covid-19 (yeni tip koronavirüs) ile mücadele eden İran'a yardım teklifinde bulunduklarını duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de 4 Mart'taki kabine toplantısında ABD'nin samimiyetini şu ifadelerle sorgulamıştı:

"Onlar (Amerika Birleşik Devletleri) merhamet maskesi takarak 'İran halkına yardım edelim.' diyor. Siz eğer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın."

İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 22 Mart'ta yaptığı Nevruz konuşmasında ABD'ye şöyle seslenmişti:

"Siz (Amerika Birleşik Devletleri) bu virüsü üretmekle suçlanıyorsunuz. Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama böyle bir iddia söz konusuyken, hangi mantık sahibi sizin vereceğiniz ilaca güvenir? İlacınız hastalığı daha da arttırabilir veya kalıcı hale getirebilir."

Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1000'i geçerken, vaka sayısı 70 bine yaklaştı. İran'da ise ölü sayısı 2077'ye çıktı.

Dünyada Covid-19

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle Çin ana karasında 3287, Hong Kong'da 4, İtalya'da 7503, İspanya'da 3647, İran'da 2077, Fransa'da 1331, ABD'de 1032, İngiltere'de 465, Hollanda'da 356, Almanya'da 206, Belçika'da 178, İsviçre'de 153, Güney Kore'de 131, İsveç'te 62, Brezilya'da 59, Türkiye'de 59 can kaybı bulunuyor.

Yorumlar (0)