İran, AB ülkelerini tehdit etti!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten Avrupa Birliği ülkelerine nükleer anlaşma tehdidi.

DÜNYA 24.06.2019, 18:18
İran, AB ülkelerini tehdit etti!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmeleri için yeterince gerekçe bulunuyor. Vaatlerini yerine getirmemeleri durumunda sonuçlarına da katlanmayı kabul etmeleri gerekiyor." dedi.

Başkent Tahran'da yardım için açılan bir fotoğraf galerisine katılan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, özel ödeme kanalı INSTEX ve düşürülen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İHA'sı ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından İran ile ticareti devam ettirmek için kurulan özel ödeme kanalı INSTEX'in uygulanmasının ertelenmesiyle ilgili, "Bu mekanizma, başlangıç için atılan bir adımdır. Tam olarak uygulansa dahi Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından AB ülkelerinin verdiği taahhütleri karşılamamaktadır." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin adım atması için yeterince gerekçe var. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri taahhütlerini yerine getirmezlerse sonuçlarına da katlanmayı kabul etmeliler." diyerek, INSTEX'in yeniden ertelenmesinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin vaatlerini yerine getirmek için güçlerinin ve iradelerinin olmadığını gösterdiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın nükleer anlaşmanın 36. maddesine dayanarak adımlarını atmaya devam edeceğini söyledi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ne zaman güvenlikleri için bedel ödemeleri ve taahhütlerini yerine getirmek için adım atmaları gerektiğine inanırsa, buna karşılık bizim de geri adım atmamız mümkündür."

"Amerika'ya ait İHA'yı vuran sistem İran yapımıdır"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ameriak Birleşik Devletleri (ABD)'ne ait İnsansız Hava Aracını (İHA) vuran sistemin Rus yapımı olduğu yönündeki tartışmalarla ilgili olarak da, "Konunun uzmanı değilim fakat bu sistemin İran tarafından üretildiğinin herkesçe bilinmesini isterim." diye konuştu.

Ameriak Birleşik Devletleri (ABD)'ne ait İnsansız Hava Aracı (İHA)'nın İran sınırlarını ihlal etmesiyle ilgili aynı gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne bir mektup göndererek bu adımı protesto ettiklerinin altını çizen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölgede gerginliğe yol açan ve ülkelerin sınırları ile toprak bütünlüğünü tehdit eden "Amerika'nın bu tehlikeli girişimlerinin" önlenmesi için uluslararası adımların atılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Yorumlar (0)