Irak'ta sokağa çıkma yasağı

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle "geniş kapsamlı" sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

DÜNYA 03.10.2019, 10:12 31.10.2019, 17:03
Irak'ta sokağa çıkma yasağı

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Savunma Bakanlığı başta olmak üzere başlıca devlet organları, kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri muhafaza etmek amacıyla alarma geçti. 1 Ekim'de başlayan protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 12'e yükselirken, hükümet ülkede sosyal medyaya erişimi durdurdu ve geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, başkent Bağdat'ta "güvenlik güçlerine, kamu ve özel mülklere saldırılar düzenleyen provokatörlerden göstericileri, kamu düzeni ve iç güvenliği korumak için geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı talimatı" verdiğini belirtti.

"İşsizlik, yolsuzluk ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi"

Başkent Bağdat ile başta Basra olmak üzere ülkenin güneyindeki bazı kentlerde, işsizlik, yolsuzluk ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle üçüncü gününe giren gösteriler sebebiyle Irak'ın birçok kentinde bir süredir internet kesintisi yaşanıyordu. Son olarak ilân edilen sokağa çıkma yasağı ile tansiyon iyice yükselmiş oldu.

Sosyal medyaya erişim de yasaklanmıştı

Gösteriler sebebiyle ülkede sosyal medyaya erişim de durduruldu. Irak Hükümeti, Facebook, Twitter, Whatsapp ve Instagram gibi sosyal medya platformalarına erişimi engelledi.

Bakanlık alarmda

Irak Savunma Bakanlığı, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle ülke genelindeki kamu kurum ve kuruluşları ile diplomatik temsilcilikleri korumak üzere bütün birimleri alarma geçirdiğini açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Necah eş-Şemeri, devletin egemenliğini, kamu kurumlarını, hayati öneme sahip hedefleri, tüm elçilikleri ve diplomatik temsilcilikleri korumak için tüm birimleri alarm durumuna geçirdi." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'den seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Irak'la ilgili seyahat uyarısında bulunarak Türk vatandaşlarından gösterilerin sürdüğü bölgelerden uzak durmasını istedi. Bakanlık ayrıca konsolosluğun numaralarını verdi.

Bakanlık tarafından yayımlanan seyahat uyarısında, "Başkent Bağdat dahil olmak üzere, Irak'ın muhtelif vilayetlerinde 1 Ekim 2019 tarihinden bu yana devam eden gösteriler nedeniyle vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde bu aşamada olayların yaşandığı bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları, halihazırda Irak'ta bulunan vatandaşlarımızın ise Irak makamlarınca yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları tavsiye edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Ülkedeki durumdan etkilenen ve yardıma ihtiyaç duyabilecek Türk vatandaşları ile Irak'taki akrabalarından haber alamayan kişilerin Konsolosluk Çağrı Merkezi (+90 312 292 29 29) ile iletişim kurabilecekleri vurgulanan uyarıda, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine de +964 790 190 94 06 numaralı telefondan ve embassy.baghdad@mfa.gov.tr e-posta adresinden doğrudan ulaşabilecekleri belirtildi.

Yorumlar (0)