Irak’ta seçim sonuçlarına itiraz edenler güvenlik ekipleriyle çatıştı: 125 yaralı

Irak’ta güvenlik güçleri ile genel seçimlerin sonuçlarına itiraz eden gruplarla arasında yaşanan çatışmalar sonucunda 125 kişi yaralandı. 

DÜNYA 05.11.2021, 20:31 07.11.2021, 09:16
Irak’ta seçim sonuçlarına itiraz edenler güvenlik ekipleriyle çatıştı: 125 yaralı

Geçtiğimiz ay Irak’ta yapılan genel seçimleri kaybeden Şii Haşdi Şabi grupları çatısında toplayan Fetih Koalisyonu, seçim sonuçlarına hile katıldığı iddiasıyla korunaklı Yeşil Bölge’nin girişi önünde destekçilerini toplanmaya davet etmişti. 

Protestoculara plastik mermi ile müdahale

Çağrı üzerine 2 hafta boyunca bölgede protestocular ile güvenlik ekipleri arasında çatışma yaşandı. Yeşil Bölge’ye girmek için uğraşan protestocular güvenlik ekiplerine taşla saldırırken, güvenlik ekipleri de protestoculara plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. 

Irak Sağlık Bakanlığından gelen yazılı açıklamada, 98’i güvenlik güçlerinden olmak üzere 125 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralıların büyük bir bölümünün durumunun iyi olduğu aktarılırken, can kaybı yaşanmadığı da belirtildi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi olaylarla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. 

Diyalog ve sükunet çağrısı 

Irak hükümetine bağlı Medya Güvenlik Ağı’ndan gelen yazılı açıklamada, görüş özgürlüğü kapsamındaki tüm gösterilere güvenlik ekiplerinin müdahalesine karşı dikkatli olmaya davet ettiği aktarıldı. Başbakan el-Kazımi’nin seçim sonuçlarına itiraz eden grupları diyaloga ve sükunete çağırarak, güvenlik ekiplerinin şiddetten uzak durmaya çağırdığı dile getirildi.

Yorumlar (0)