Irak’ın işgal sonrasındaki ilk kadın muhtarı

ABD’nin 2003 senesindeki Irak işgali sonrasında toparlanma durumuna geçen Bağdat, tarihi dönüm noktalarını yaşıyor. 2003 seçimlerinin ardından ilk kadın muhtar olarak ismini siyasi tarihe yazdıran Suad Sami, tüm zorluklara ve çevresindeki bakışlara karşın görevini özveriyle ve severek yerine getiriyor.

DÜNYA 01.03.2022, 16:43 02.03.2022, 10:01
Irak’ın işgal sonrasındaki ilk kadın muhtarı

Amerika Birleşik Devletleri, 2003 senesinde Irak’ı işgal etmişti. Bölgeye sözde barış için işgal ordusunu gönderen dönemin başkanı, bir süre sonra ordusunu geri çekmişti. Ordunun geri çekildiği ve siyasi yönetimin Irak halkına bırakıldığı günden bu yana Bağdat, tarihi dönemlerinden birini yaşıyor.

Görevini eşinden miras aldı

Bağdat’ın Karkh yerleşim yerinde muhtar olarak görev yapan eşinin 2015 senesinde vefat ettiğini ve onun görevini gönüllü olarak devraldığını belirten Suad Sami, gözlerine yansıyan çalışma azmi ile ilgili şunları dile getiriyor: “Başkentimiz Bağdat, şiddet yorgunu, güvenlik zafiyeti çeken bir şehir. Burada muhtarlık yapmak zor. Ama eşimden devraldığım, gönüllü olarak icra ettiğim görevimi yerine getirmeye kararlıyım. Şu anki duruşumla muhtarlık, kaymakamlık yapmak isteyen kadınlara, bir şekilde siyasete atılmak isteyen kadınlara destek veriyorum. Onları bu konuda teşvik etmek benim amacım.”



6 sene boyunca resmiyet kazanamadı

Eşinin 2015 senesindeki vefatının ardından gönüllü olarak bu işe giriştiğini belirten Suad Sami, uzun süre maaş almadan çalıştığını ancak sonrasında bir şekilde maaş bağlandığını aktardı: “6 senedir resmi olmayan şekilde muhtarlık yapıyordum. Resmi muhtarlık yazım bu sene çıktı. Irak’ta kadınların muhtarlık yapamayacağı yönünde düşünce var. Bu konuda katı kurallar var. Bu sebeple dönem dönem zorluklar yaşıyoruz. Ancak her ne kadar zorluk çeksem de görevimi icra etmekte kararlıyım. Ben işimi seviyorum ve iyi yaptığımı düşünüyorum. Mahalleliyle iletişimimiz de çok iyi. Mahallemdeki elektrik, su ve kanalizasyon sistemlerindeki düzenlemeleri en önden takip ediyorum ve destek oluyorum.”

“Görevimin başındayken can güvenliğim yok”

“Burada görevimin başında olmak beni mutlu ediyor. İnsanlara yardımcı olmayı seviyorum. 2 kız ve 2 erkek çocuğum var. Çocuklarım, ailem ve mahalleli beni destekliyor. Manevi desteği hissediyorum ancak burada görevimin başındayken hiçbir şekilde can güvenliğim yok.”



Sistem, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kaldı

Suad Sami’nin muhtarlığının bağlı olduğu Karkh bölgesinin kaymakamı olan Mustafa Fikiki, Irak’taki muhtarlık, kaymakamlık, vilayet meclisi ve valilik sıralamasının Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kaldığını aktarıyor. Suad Sami’nin görevi hakkında değerlendirmelerde bulunan Fikiki, Irak’ta ilk kez bir kadının erkekler kadar iyi yönetici olduğunu ispat ettiğini kaydediyor.

Yorumlar (0)