Irak'tan petrol geliri açıklaması: Çin'in projelerinde kullanılacak!

Irak Başbakan Müsteşarı Mazhar Muhammed Salih, "Petrol gelirimiz, Çin'in Irak'taki projelerinde kullanılacak" dedi.

DÜNYA 15.01.2020, 15:24
Irak'tan petrol geliri açıklaması: Çin'in projelerinde kullanılacak!

Irak resmi ajansının haberine göre, Salih, Bağdat'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında ülkesi ile Çin arasındaki ekonomik anlaşmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi.

"Petrol gelirinin yatırılacağı bir hesap açtık

Salih, "Petrol gelirimiz, Çin'in Irak'taki projelerinde kullanılacak. Çin bankalarından birinde günlük 100 bin varil petrol gelirinin yatırılacağı bir hesap açtık. Bu hesap üzerinden Irak'taki projeleri uygulayan Çinli şirketlerin mali hak edişleri karşılanacak." ifadelerini kullandı.

Iraklı Bakan, anlaşmanın Irak'ta okul, hastane, yol, elektrik ve kanalizasyon gibi projelere yoğunlaşacağını ifade etti.

Anlaşmaların ülke ekonomisini de hareketlendireceğine değinen Salih, ülkede istihdam artışı ve özel şirketlere imkanlar sağlanmış olacağını belirtti.

Irak'ta yaklaşık 40 yıldır çökmüş olan altyapının yeniden imarının önemini belirten Salih, söz konusu anlaşmanın 20 yıl süreyle devam edeceğini kaydetti.

Çin'in başkenti Pekin'de 19 Eylül 2019'de buluşan Irak ve Çin heyetleri, 8 anlaşma ve birçok protokolü imzalamıştı. Irak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde günlük 4,5 milyon varil petrol üretimiyle ikinci sırayı alıyor.

Yorumlar (0)