Irak'tan 'Haşdi Şabi' kararı!

Irak'tan çok radikal karar! Tüm Haşdi Şabi büroları kapatılacak!

DÜNYA 01.07.2019, 22:46
Irak'tan 'Haşdi Şabi' kararı!

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Haşdi Şabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların kapatılması emrini verdi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı olarak Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi imzasıyla, Haşdi Şabi ile ilgili bir dizi talimatın yer aldığı askeri kararname yayımlandı.

Irak ordusunun bir parçası

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi imzasını taşıyan kararnamede, Irak ordusunun bir parçası olan Haşdi Şabi güçlerinin Başkomutanın (Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi) talimatları doğrultusunda hareket etme yükümlülüğü bulunduğu ve söz konusu yapıdan da Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin atayacağı kişinin sorumlu olacağı vurgulandı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin imzaladığı kararnamede terör örgütü DEAŞ'la savaş sırasında milis gücüne bağlı grupların kullandığı tüm isimlerden vazgeçileceği belirtildi. Kararnamede, bu isimler yerine "tugay" ve "alay" gibi askeri tanımların kullanılacağı talimatı verildi.

Kararnamede yeni talimatlara göre silahlı yapılara dahil olmak istemeyen grupların da Irak yasalarına göre siyasi parti ve gruplara dönüşebileceğine yer verildi. Kararnamede, "Bunlar, sivil bürolarını korumak için ruhsatlı silah taşıyabilecek. Bunun dışında silah taşımalarına izin verilmeyecek." denildi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi imzasıyla yayımlanan kararnamede "Talimatlar dışında gizli ya da açık şekilde silahlı olarak faaliyet gösteren gruplar 'yasa dışı' kabul edilecektir." denilen kararnamede şu ifadelere yer verildi:

"Şehirlerde ve onun dışındaki bölgelerde Haşdi Şabi'ye bağlı grupların adını taşıyan büroların tamamı kapatılacaktır. Haşdi Şabi gruplarına bağlı tüm ekonomik bürolar ve askeri kontrol noktaları da kapatma planı kapsamındadır."

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi kararnamede yer alan talimatların en geç 31 Temmuz 2019'a kadar yerine getirilmesini emrederken, Haşdi Şabi milis yapısıyla ilgili başka kararların da alınacağını ifade edildi.

Yorumlar (0)