Irak'tan ABD'ye "şiddetle" kınama

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İranlı general Kasım Süleymani'nin ölümü ile ilgili, "Saldırı, Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir" dedi.

DÜNYA 03.01.2020, 11:27
Irak'tan ABD'ye "şiddetle" kınama

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD saldırısında öldürülmesinin, Irak'ın egemenliğini ihlal olduğunu vurgulayarak, saldırıyla "Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilinin ateşlendiğini" söyledi.

ABD'ye şiddetle kınama!

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, yazılı açıklama yaparak İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile diğer yetkili isimlerin ABD yönetimi tarafından hava saldırısı ile öldürülmesini şiddetle kınadı.

 "İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in DEAŞ'a karşı zaferde sembol liderler olduklarını" belirten Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, şunları kaydetti:

"Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, Irak'ın egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak'taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır."

Meclise olağanüstü toplanma çağrısı

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ayrıca, ABD'nin düzenlediği saldırıyı görüşmek üzere Meclis'e olağanüstü toplanma çağrısı yaptı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak'ın resmi tutumunun belirlenmesi, güvenliği ve egemenliğinin korunması çerçevesinde gerekli kararların çıkarılması amacıyla söz konusu çağrıyı yaptığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla düzenlenen operasyonda, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Yorumlar (0)